Matopplevelser, smak og miljø
EU-prosjektet Edulia ønsker å bidra til at barn spiser sunnere, og inviterer til seminar om hvilken betydning smak og miljø har for matopplevelsen hos barn.
Vi ønsker å rette søkelyset mot hvordan barns valg og preferanser påvirkes av maten (smak og tekstur), smakssensitivitet, miljø, opplæring og politikk.
Dere vil få høre om blant annet:
- Hva som styrer barns smakspreferanser
- Hvilken betydning foreldrene har
- Hvorvidt teksturen påvirker hvor mye man spiser
- Hva som er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg.
Arrangementet inngår i Forskningsdagene 2019, og deltakelse er gratis.
Program
Start kl. 13.00
Sykt søtt av Frida Felicia Vennerød Diesen, forsker ved NIFU
Foreldrenes rolle i barns smakspreferanser av Valérie Almli, seniorforsker i Nofima
Foredrag fra to av Edulias unge forskere (foredragene holdes på engelsk):
Importance of sensory sensitivity for food perception among children (preadolescents) av stipendiat Ervina i Nofima og NMBU
New methodologies for studying intrinsic and extrinsic parameters influencing children’s food choice (preadolescents) av stipendiat Martina Galler i Nofima og NMBU
Pause
Kl. 14.30
Is it the texture or is it the flavour? av Paula Varela-Tomasco, seniorforsker i Nofima (foredrag holdes på engelsk)
CO-CREATE – hva er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg av Therese Bakke, Prosjektleder ved Folkehelseinstituttet
En norsk smaksskole av Einar Risvik, seniorforsker i Nofima
Slutt kl. 16.00
Fakta om Edulia
Edulia er en del av Marie Curie Training Network, finansiert av EU gjennom Horisont 2020. Programmet ledes av Nofima. Deltakerne i programmet er alle internasjonalt anerkjente miljøer. Edulia er et nettverk for forskningsutdanning med til sammen 11 stipendiater fordelt i fem ulike land. To av disse jobber på Nofima og vil presentere foreløpige resultater fra sitt arbeid.
Deltakere i prosjektet: Fire universitet: Universitetet i Firenze (Italia), Wageningen Universitet (Nederland), Aarhus Universitet (Danmark) og Universidad de la República i Uruguay. Av forskningsinstitutt deltar i tillegg til Nofima også INRA og Institut Paul Bocuse Research Centre begge i Frankrike og Folkehelseinstituttet. Matprodusenter: Tine, Arla, Samontana (Italia) samt Elior og Diana (begge Frankrike).