Hva kan middelalderens konflikter lære oss om dagens borgerkriger?
Debatt
//ARRANGEMENTET ER AVLYST//
Krigsprofitører, uklare fiendebilder og diffuse skiller mellom krig og fred. Kanskje er fortida og framtida likere enn man skulle tro?
Enten du ser på dagens kaotiske situasjon i Afghanistan eller 90-tallets kriger i det tidligere Jugoslavia, er det et annet bilde enn den klassiske krigen hvor en stat kjemper mot en annen.
Det finnes mange måter å forstå dagens kriger på. En av dem er å sammenligne med middelalderens kriger. Perioden fra 1130 til 1260 blir for eksempel regnet for å være den blodigste perioden i nordisk historie, med flere borgerkriger i Norge, Sverige, Danmark og Island.
Det er selvsagt store forskjeller mellom dagens og middelalderens krigføring, for eksempel når det gjelder våpen og finansiering. Men er ikke likhetene større enn forskjellene?
Panel:
Øyvind Østerud forsker på demokrati, geopolitikk og internasjonale konflikter. Østerud holder hovedinnlegg: «Hva har de nye krigene til felles med middelalderkrigene?»
Moderator: Historiker Jon Vidar Sigurdsson forsker på middelalderen og har funnet klare likhetstrekk mellom dagens borgerkriger og de gamle krigene i middelalderens Norden
Mathilde Becker Aarseth forsker på IS’ krigføring, særlig i Irak
Steinar Sæther forsker på latinamerikansk og karibisk historie