Hva kan middelalderens konflikter lære oss om dagens borgerkriger?Krigføring på Kong Sverres tid og i dag. Foto: Wikimedia Commons og Jakob Owens/Unsplash.

Hva kan middelalderens konflikter lære oss om dagens borgerkriger?

bookmark

Debatt

lørdag 25. september 2021, kl. 12:00 til kl. 13:00 – Avlyst

Arrangementet er dessverre avlyst.

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Universitetet i Oslo og Forskningsdagene

Inngang: Avlyst

//ARRANGEMENTET ER AVLYST//

 

Krigsprofitører, uklare fiendebilder og diffuse skiller mellom krig og fred. Kanskje er fortida og framtida likere enn man skulle tro?

Enten du ser på dagens kaotiske situasjon i Afghanistan eller 90-tallets kriger i det tidligere Jugoslavia, er det et annet bilde enn den klassiske krigen hvor en stat kjemper mot en annen.

Det finnes mange måter å forstå dagens kriger på. En av dem er å sammenligne med middelalderens kriger. Perioden fra 1130 til 1260 blir for eksempel regnet for å være den blodigste perioden i nordisk historie, med flere borgerkriger i Norge, Sverige, Danmark og Island.

Det er selvsagt store forskjeller mellom dagens og middelalderens krigføring, for eksempel når det gjelder våpen og finansiering. Men er ikke likhetene større enn forskjellene?

Panel:

Øyvind Østerud forsker på demokrati, geopolitikk og internasjonale konflikter. Østerud holder hovedinnlegg: «Hva har de nye krigene til felles med middelalderkrigene?»

Moderator: Historiker Jon Vidar Sigurdsson forsker på middelalderen og har funnet klare likhetstrekk mellom dagens borgerkriger og de gamle krigene i middelalderens Norden

Mathilde Becker Aarseth forsker på IS’ krigføring, særlig i Irak

Steinar Sæther forsker på latinamerikansk og karibisk historie