Munch og astrofysikk«Edvard Munch, Solen (1910 - 1913). Foto © Munchmuseet.

Munch og astrofysikk

bookmark

Forskernatt: SOLEN - vår livgivende kraft

fredag 30. september 2022, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: RoCS - Rosseland senter for solfysikk, Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo

Inngang: Gratis - Ingen påmelding

Kunstneren Edvard Munch valgte solen som hovedmotiv i utsmykningen av Universitetets aula i Oslo. Ved samme universitet finner vi noen av de beste solforskerne i verden i dag.

Denne siste fredagen i september får du muligheten til å høre to forskere forklare deg solen fra ulike perspektiv. Etter foredragene får du anledning til å stille spørsmål, og diskutere kunst og astrofysikk. Vi håper å se deg!

Forskerne tar opp spørsmål som: Hvorfor valgte Munch solen som hovedmotiv, hva var den mest dramatiske historiske endringen i forståelsen av solen og hva vet vi om solen i dag?

 

PROGRAM

Del 1: Solen – et sentralt tema i Munchs kunst og syn på livet – Sivert Thue

Kunstneren har mange motiver der solen spiller en viktig rolle, men vi konsentrerer oss om bildet  Solen som et symbol for universitetet og den vitenskapelige revolusjon.

Opplysning, forstand, orden og harmoni i motsetning til mørke, kaos, uvitenhet og galskap. Hva var den idé-historiske bakgrunnen for å velge nettopp solen for Munch?

 

Del 2: Solen – en unik, livgivende kilde og forutsetning for vår eksistens – Oddbjørn Engvold

Menneskenes behov for kunnskap om solen kan knyttes til det vitenskapelige fremskritt da det tidligere geosentriske verdensbilde ble byttet ut med den heliosentriske modellen.

Vi forklarer dagens kunnskap om Solen, dannelse og livssyklus, dens fysiske struktur og hvordan den ved sin mangesidig natur influerer og påvirker omgivelsene.

 

Om foredragsholderne:

Sivert E. Iglebæk Thue er kunsthistoriker med MA fra Universitetet i Oslo. Han har vært ansatt ved Munchmuseet siden 2006, hvor han har hatt ansvar for digital formidling. Han har også jobbet i Seksjon for grafikk og tegninger, og har deltatt i flere forsknings- og digitaliseringsprosjekter knyttet til samlingen. Siden 2017 har Thue ledet prosjektet som har til oppgave å publisere en digital katalog over alle Edvard Munchs kunstverk.

Oddbjørn Engvold er astrofysiker med Solens og stjernenes fysikk som sitt viktigste forskningsfelt. I årene 2003-2006 var han den Internasjonale Astronomiske Unions generalsekretær. Han er fagansvarlig for Sol og stjerner samt andre fagtemaer knyttet til astronomi i Store norske leksikon. Engvold er professor emeritus ved RoCS – Rosseland senter for solfysikk, Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

 

 

Foredragene er på 20 minutter hvert. Deretter åpnes det for spørsmål og diskusjon.

 

Arrangementet inngår i Forskningsdagene og Forskningsrådet støtter arrangementet.