Forstår vi hva vi spiser?

bookmark

Seminar om matvaremerking og kosthold

tirsdag 13. mai 2014, kl. 09:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Forbrukerrådet, Polyteknisk forening Helse / Livsgrunnlag og miljøtrusler, Legeforeningen og NITO

Inngang: Gratis

Usunt kosthold er hovedårsaken til at folk dør tidlig i Norge. Kostholdsrelaterte sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, fedme og kreft er en stor belastning for den enkelte og for samfunnet.

Dagens matvaremarked er preget av produktutvikling og økende mangfold, noe som også kan gjøre det mer krevende for forbrukere å orientere seg og ta informerte valg. Med dette seminaret ønsker vi å rette oppmerksomheten mot merking av mat som verktøy for et sunnere kosthold. Får vi god nok informasjon om hva maten vi spiser inneholder? Hvordan kan bedre merking av mat gjøre det enklere å velge sunt? Møt opp og hør spennende foredragsholdere fra inn- og utland og påfølgende debatt.

Seminaret er gratis og åpent for alle.

Påmelding her

Program
Møteleder: Gunstein Instefjord, fagdirektør Mat og handel, Forbrukerrådet
08:30 Registrering, kaffe

08:50 Kunstnerisk innslag

09:00 Hvorfor gjøre det enkelt å velge sunt? Marit Hermansen, leder, Norsk forening for allmennmedisin

09:15 Kosthold, mat og merking – hva er utfordringene? Wenche Frølich, professor, Universitetet i Stavanger

09.30 Food labelling and claims to promote healthier eating habits – what do we know? Dr. Laura Fernández Celemín, director, European Food Information Council (EUFIC), Belgia

09:55 Benstrekk

10:10 Traffic light food labelling in UK – experiences and future scenario. Ved Sue Davies, chief policy adviser, Which?, England

10:35 Merking av mat som verktøy for bedre folkehelse – er nøkkelhullet nok? Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør, Helsedirektoratet

10:55 Matmerking og produktutvikling. Hva kan vi forvente av Orkla Foods Norge? Edel-Anita Westhagen, direktør produkt, Orkla Foods Norge

11:15 Pause med enkel servering

11:40 Forstår vi hva vi spiser? – presentasjon av Forbrukerrådets undersøkelse. Ved Randi Flesland, direktør, Forbrukerrådet

12:00 Paneldebatt
Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet
Roald Gulbrandsen, direktør, NHo mat og drikke.
Marit Hermansen, leder, Norsk forening for allmennmedisin
Per Roskifte, konserndirektør, Norgesgruppen
Randi Flesland, direktør, Forbrukerrådet

12:50 Avrunding Hans M. Borchgrevink, Polyteknisk forening