Fra Bolotnaja til Donbas 2

Fra Bolotnaja til Donbas

bookmark

En samtale om opprørets rolle i Russland

onsdag 25. mai 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Arr idéhistorisk tidsskrift

Inngang: Gratis

Opprør og protester er ikke fremmede størrelser i Vladimir Putins Russland. Hans retur til Kreml i 2012 skjedde i kjølvannet av den to år lange protestbevegelsen mot valgfusk og korrupsjon som pågikk mellom 2011-13, hvor Bolotnaja-plassen i Moskva utmerket seg som stridsplass. Ukrainas vestvending, en av krigens utløsende årsaker, knyttes av Kreml til oransjerevolusjonen i 2004 så vel som Maidanopprørene i 2013 og 2014. Putin begrunner sine invasjoner med Ukrainske angrep på pro-russiske opprør i Donbas, mens han hjemme i Russland lager nye lover i et brennende tempo for å slå ned på alt av anti-krigsopprør som fulgte invasjonen. Putins prosjekt har dreiet seg om å stabilisere Russland og med det sitt regime. Dette prosjektet har nå produsert en invasjon av Ukraina. Kan krigen destabilisere alt Putin har bygget opp?

Arr inviterer til slippfest for sitt nye nummer om Opprør, og vil bruke anledningen til å undersøke opprørets betingelser og historie i Russland. Julie Wilhelmsen møter Iver B. Neumann til samtale om opprørene som utløste, omgir og utgår fra den pågående krigen i Ukraina. Hvilke betingelser har opprøret i Russland i dag? Hvordan kan vi forstå det russiske folks reaksjon og opprør – eller mangelen på sådan? Og hva kan historien lære oss om opprørets potensial til å skape varig endring?

Iver B. Neumann har vært professor i Russlands-studier ved UiO og i internasjonale studier ved LSE og er nå direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.
Julie Wilhelmsen er spesialist på russisk politikk og har doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun arbeider som seniorforsker på NUPI og har tidligere vært prosjektleder for russlandsprogrammet på FFI.

Samtalen ledes av Tora Berge Naterstad, statsviter og vitenskapelig assistent ved NUPI.

Arrangementet varer i overkant av en time uten pause.