Automatisk kladd 79Litografi (av Deroy) etter maleri av Carl Stefan Bennet. © Kungl. Hovstaterna, foto: Alexis Daflos.

Fra unionsvennenes leir

bookmark

Statsminister Georg Sibbern og hans slekt

torsdag 8. september 2022, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Aschehoug

Inngang: Gratis

Fra unionsvennenes leir løfter frem det miljøet og de aktørene som betraktet unionen med Sverige som et udelt gode – de som så å si tapte i 1905.

Gjennom det meste av unionstiden fylte personer tilknyttet Sibbern-slekten sentrale posisjoner i regjeringsapparatet. Unionskongene følte seg trygge på deres lojalitet, og man snakket om Sibbern-familien som et eget dynasti. Frederik Due, statsminister i Stockholm 1841–58, var gift med den musikalske og omsvermede Alethe Sibbern, som ble en førende skikkelse i Stockholms sosietetsliv. Dues etterfølger som statsminister var Alethes bror Georg Sibbern, denne bokens hovedperson. Han satt i posten gjennom hele 1860-tallet, som regnes som unionens glanstid. Georg Sibbern ble i sin tur etterfulgt som statsminister av Otto Richard Kierulf, svoger av Georgs bror Carl.

I kraft av sine posisjoner stod representanter for Sibbern-slekten i tett kontakt med tidens ledende skikkelser innen statsstyre og kulturliv. Hvordan var det private, indre liv i disse kretsene?

Arild Stubhaug (f. 1948) debuterte som lyriker i 1970 og har senere utgitt en rekke skjønnlitterære bøker – flest diktsamlinger, men også prosatekster. I 1996 utkom hans biografi over matematikeren Niels Henrik Abel, Et foranskutt lyn, som vant Brageprisen. Siden har Stubhaug med stor suksess
rendyrket sitt biografiske forfatterskap.

 

Arild Stubhaug presenterer sin nye bok i samtale med Kai Sibbern

Kommentarer ved historikerne Åsmund Svendsen og Ruth Hemstad
Marina Selvik fremfører klaverstykker av Alethe Sibbern Due