Fredsnasjon i krig

bookmark

Lirhus, Flatland og Mood i samtale

onsdag 19. februar 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Norge har vært i krig på fremmed jord siden høsten 2001. Hva har vår deltakelse i krigen i Afghanistan gjort med Norge som nasjon? Hvordan har det preget enkeltmenneskers hverdag, både dem som har dratt, og dem som har ventet? Og hvor mye tenker vi andre i det hele tatt på det som skjer der ute?

Forfatterne Agnar Lirhus og Helga Flatland har begge skrevet bøker der norske Afghanistanerfaringer står sentralt. I Lirhus’ roman Historien om oss er det journalisten Martin Hope det handler om. Både faren og farfaren har tjenestegjort som soldater. Martin sier opp jobben som Aftenposten-journalist, flytter hjem og begynner å skrive krast om Afghanistan og fredsnasjonen Norge i Moss Avis. Flatland fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for Bli hvis du kan. Reis hvis du må, der vi følger et lite samfunn hvor tre gutter verver seg som soldater, men kommer hjem igjen i kister under norske flagg. I høst kom tredje og siste del av fortellingen om ei lita bygd som prøver å forsone seg med sorgen.

Robert Mood er generalløytnant og tidligere generalinspektør for Hæren og en tydelig forsvarer av Norges deltakelse i internasjonale militære operasjoner, samtidig som han har klare oppfatninger om hva som skal til for å lykkes. Nå har han skrevet forordet til boka Gi meg heller livet, der krigsveteraner og deres pårørende forteller sine historier. Flatland, Lirhus og Mood møter Samtidens redaktør Cathrine Sandnes til samtale. Arrangementet er ett av to om Afghanistan denne våren, det andre er onsdag 26. februar og kan leses om her.

FOTO: Lars Kroken/Forsvaret