Fri oss fra det ondeFoto: Evelyn Pecori

Fri oss fra det onde

bookmark

Sørine Gotfredsen i samtale med Birte Nordahl om sin nye bok

torsdag 8. november 2018, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Vårt land forlag

Inngang: 90,-

“Ondskapen kan ikke ignoreres, den må forsakes.” I sin nye bok insisterer Sørine Gotfredsen på at ondskap finnes og at vi må erkjenne den og settes fri fra den.

Ondskapen er blitt umoderne. Vi tror på det gode i mennesket, og overlater til sosiologien og psykologien å forklare de ubehagelige sidene av livet. Men med alle våre forklaringsmodeller får vi likevel ikke det onde til å forsvinne.

Hvis vi forventer oss kun godhet fra mennesket, risikerer vi å stå uten redskaper når vi møter egen eller andres hardhet, løgn og kynisme. Med Fri oss fra det onde undersøker Sørine Gotfredsen hvordan ondskapen lever også i våre liv i dag, og hvordan vi kan ta opp kampen mot den, slik at vi ikke blir stående fast med vår skyld.

I boka fører hun en samtale med Martin Luther. For den tyske reformatoren var Djevelens spill i verden en lys levende realitet, og som ung munk påla han seg selv en ekstrem lydighet for ikke å gå fortapt. Først da han innså at den frigjørende nåde kun kan komme utenfra, ble han fri.

Martin Luthers tenkning er forankret i reformasjonstiden, men hans kamp for det frie menneske angår i aller høyeste grad også våre liv. Gotfredsen leser Knausgård, Undset og Brinkmann, går til filmen, sitt eget liv, og til vår nasjons store traume 22. juli 2011 for å finne svar på hva som kan fri oss fra det onde i dag.

 

Birte Nordahl er forsker og prest. Hun har vakt oppmerksomhet med sin forskning om kjærlighet knyttet til 22. juli, og er for tida gateprest i Kirkens bymisjon.