Frikaren Sondre – husmann, skiløper og utvandrer

bookmark

Fortellerforestilling

fredag 4. mars 2011, kl. 19:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Håvard Lia

Inngang: Billett

Sondre Nordheim ble født på en liten husmannsplass i Morgedal i 1825. Allerede som liten viste han store skiferdigheter, i ei bygd med en flott skitradisjon. I fortellingen møter vi snøkledde åser, heltedåder på ski og det fattigslige men frie husmannslivet. Sondre er kjent som en av våre første og fremste skipionerer. Han levde da bygdas skikultur møtte begynnelsen på den organiserte idretten i hovedstaden. I en tid der mange levde fra hånd til munn, var han den som framfor noen andre knyttet skia til den unyttige leken. Sondre var som et dikt på ski. Likevel måtte han selv lære seg en ny kultur og språk å kjenne, da han i en alder av 59 år vandret ut til Amerika.

Fortellerforestilling 2 x 40 min. Før pause om oppvekst, skibragder og husmannsliv. Etter pause om Sondres utvandringshistorie til Amerika.

Håvard Lia tok fortellerstudiet ved Høyskolen i Oslo i 2009. Håvard jobber til vanlig som lærer i naturbasert aktivitet ved Natur videregående skole, der han bruker fortelling som en del av undervisningen. Fortellingen om Sondre Norheim er Håvards første selvstendige fortelling.