Genredigerte babyerFoto: iStock

Genredigerte babyer

bookmark

CRISPR-babyene er her – hva nå?

mandag 21. januar 2019, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Bioteknologirådet

Inngang: Gratis

På tampen av 2018 sprakk nyheten om at verdens første genredigerte babyer er født. En kinesisk forsker hadde ved hjelp av CRISPR klippet og limt i genene til to tvillingjenter. Målet var å gjøre barna resistente mot hiv. Fordi de genetiske endringene ble gjort mens jentene ennå bare var befruktede egg, vil de også gå i arv til alle etterkommerne. Dette er første gang noen har grepet inn i menneskets genetiske lotteri og overstyrt evolusjonen direkte.

Verden reagerte med sjokk og vantro. Men: Selv om de fleste fordømmer hendelsen i Kina, mener likevel flere store organisasjoner at det er aktuelt at vi i fremtiden vil lage CRISPR-babyer, og at vi må legge til rette for at utviklingen skjer på en god måte.

Bioteknologirådet tar derfor debatten. Er det etisk forsvarlig å overstyre evolusjonen på denne måten? Er det etisk forsvarlig å la være, hvis man kan forebygge alvorlig sykdom? Er det noen prinsipiell forskjell på å forebygge sykdom og lage genetiske forbedringer i friske mennesker, og hvor enkelt er det i så fall å sette en slik grense?

Panel:
Asbjørg Stray-Pedersen, medisinsk genetiker

Bjørn Hofmann, etiker og medlem i Bioteknologirådet

Synne Lerhol, generalsekretær Unge funksjonshemmede

Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet

Ordstyrer: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

Arrangementet blir streamet her.