Guide i underverdenen

bookmark

Antony Beevor og Guri Hjeltnes

onsdag 16. september 2015, kl. 17:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Året er 1944, annen verdenskrig går mot slutten. Sovjetunionen tvinger tyskerne til retrett i Polen. De allierte er på vei gjennom Frankrike og Belgia, nærmer seg raskt den tyske grensen. Det er da Hitler gjør den overraskende manøveren at han velger å gå mot de allierte framfor å fortsette felttoget mot russerne.

Ardennene 1944. Hitlers siste sjansespill heter boka som den engelske historikeren Antony Beevors nå er aktuell med på norsk, oversatt av Alexander Leborg. Her tar Beevor for seg Hitlers siste store motoffensiv, som ga Nazi-Tyskland banesåret. I en bitter strid i det belgiske åslandskapet Ardennene møtte krigen et av sine absolutte lavmål hva angikk brutalitet og krigsforbrytelser på slagmarken. Den garvede krigshistorikeren, som fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Stalingrad i 1998, går også tett på de alliertes overgrep og innrømmer at grusomhetene han møtte i kildegranskingen, holdt ham våken om nettene.

En annen engelsk historiker, Keith Lowe i The Daily Telegraph, beskriver Beevor som en Vergil som tar oss med inn i underverdenens mørke. Der viser han fram menneskelig svakhet og ondskap, før vi litt klokere ledes ut igjen i lyset. Møt Beevor i samtale med direktør for Holocaustsenteret Guri Hjeltnes.

Arrangementet foregår på engelsk.

FOTO: Wikimedia Commons. Bearbeidet Gladesigner