Gule vester og knuste kropperFoto: Wikimedia

Kropper, vold og makt

bookmark

Édouard Louis, Geoffroy de Lagasnerie og Andreas Liebe Delsett

mandag 27. mai 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Oppdatert fredag 07. juni 2019, kl. 11:59

11:59

Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Édouard Louis har i løpet av få år etablert seg som en av Frankrikes tydeligste litterære og politiske stemmer. I vår kommer Hvem har drept faren min ut på norsk i Egil Halmøys oversettelse.

«Macron, Hollande, Sarkozy, Chirac. Historien om kroppen din er historien om disse navnene som har ødelagt den etter tur», skriver Louis om farens nedbrutte kropp her. De samme ødelagte franske arbeiderkroppene finner Édouard Louis igjen i de gule vestene som preget verdens nyhetsbilde høsten 2018.

I hvor stor grad yter loven innbyggerne rettferdighet, og i hvor stor grad brukes loven og politiets maktbruk til å traumatisere folk og holde dem nede? Geoffroy de Lagasnerie, fransk akademiker og intellektuell, har særlig markert seg med den originale utgivelsen Judge and punish (2018). Boka skrev han etter å ha fulgt flere rettssaker i en årrekke.

Lagasnerie har også engasjert seg i Justice pour Adama. 24 år gamle Adama Traoré mistet livet i juli 2017 mens han var i politiets varetekt. Bevegelsen som bærer hans navn, vil vite sannheten om hva som skjedde. Omtrent femten mennesker dør hvert år i hendene på det franske politiet. Ofte rammer volden fattige svarte franskmenn.

Hva sier politivolden mot svarte om det offisielle franske synet på svarte mennesker? Hvordan skal man forstå bevegelsen De gule vestene?
Programsjef ved Litteraturhuset Andreas Liebe Delsett møter Louis og Lagasnerie til samtale.

Arrangementet foregår på engelsk.