Jugoslaviske fanger under 2. verdenskrig

bookmark

Historisk søndag spesial

søndag 10. mai 2015, kl. 13:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

ARRANGEMENTET FOREGÅR PÅ NORSK

«Blodveien» kalles en del av veien i Saltdal kommune i Nordland fylke. Veien fikk navnet sitt etter et kors i blod som ble malt på en fjellvegg. Blodet kom fra en henrettet krigsfange, og korset ble malt av broren hans.

Fra juni 1942 og fram til freden var det 4041 jugoslaviske fanger i Norge. De fleste av disse var partisaner eller partisanersympatisører, og det store flertallet ble sendt til fangeleire i Nord-Norge og satt i arbeid blant annet på Nordlandsbanen og Blodveien. Fram til freden kom i 1945, mistet om lag 2400 av dem livet.

9. mai 2015 er det akkurat sytti år siden Tyskland kapitulerte. Vi markerer én dag seinere med å slippe til historiker Michael Stokke, som har skjebnen til de norske krigsfangene som hovedfokus i sin forskning. I denne ukas Historisk søndag spesial forteller han om Norges jugoslaviske fanger. Arrangementet foregår på norsk.

HALLO BALKAN
Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning Hallo Balkan, som går over fem dager fra onsdag 6.- til søndag 10. mai. I år er det tjue år siden Bosniakrigen ble avsluttet. Hva skjer med litteraturen på Balkan? Hvilke forfattere leder an, hva skriver de om og i hvilke sjangre?
Les mer om Hallo Balkan her