Heideggers «svarte hefter» på norsk© Matthes & Seitz Berlin

Heideggers «svarte hefter» på norsk

bookmark

Samtale med filosof Peter Trawny

mandag 23. mai 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Existenz forlag

Inngang: Gratis

Den tyske filosofen Martin Heideggers beryktede «svarte hefter» kommer nå i norsk oversettelse! Møt Heidegger-ekspert Peter Trawny i samtale med oversetter og forlegger Lars Holm-Hansen.

De svarte heftene er en samling tekster skrevet i årene 1931 til 1970. Heidegger bestemte før sin død at de skulle holdes hemmelig fram til publiseringen. De kom ut på tysk i årene 2014-2022, samlet i ni bøker, og har skapt stor debatt verden over.

Første bind av de svarte heftene, «Overveielser II-VI (Svarte hefter 1931-1938)», ble skrevet samtidig som Adolf Hitler overtok makten i Tyskland og konsoliderte det nasjonalsosialistiske herredømmet, en hendelse som satte tydelige spor i Heideggers filosofi. Vi kommer her tett på «Heidegger-skandalen», det vil si hans støtte til Hitlers maktovertakelse i 1933. Senere på 1930-tallet inntok Heidegger en stadig mer kritisk innstilling til nasjonalsosialismen og mente at den representerte et teknologisk herredømme som var i ferd med å bre om seg over hele jordkloden.

Peter Trawny er tysk filosof, forfatter og fagredaktør for de svarte heftene i Heideggers tyske forlag Klostermann. Lars Holm-Hansen er filosof, oversetter og forlegger i Existenz forlag. Han har oversatt «Overveielser II-VI».

 

Arrangementet vil foregå på engelsk