Aldri har levealderen i Norge vært så høy. Er det bare en myte at mange nordmenn lever usunt, slapper av i sofaen med en røyk og et glass vin? Hvordan står det egentlig til med oss?

Hjerte- og karsykdommer, diabetes, kroniske lungesykdommer og kreft står for godt over halvparten av alle dødsfall hos voksne under 70 år. Det viser ferske tall fra 2016. Tobakksbruk, usunt kosthold, fysisk inaktivitet og høyt alkoholforbruk er vesentlige og felles risikofaktorer for alle disse sykdommene.

For første gang har forskere fra de fremste fagmiljøene i Norge laget en samlet oversikt over utviklingen av faktorer som påvirker helsa vår – tobakksbruk, usunt kosthold, fysisk inaktivitet og høyt alkoholforbruk, saltinntak, blodtrykk, kolesterol, fedme, og tilgang til god behandling og vaksiner.

Nå presenteres tallene på et seminar som er åpent for alle.

Norge har som mål å redusere for tidlig død av hjerte- og karsykdommer, diabetes, kroniske lungesykdommer og kreft med 25 prosent innen 2025. På seminaret presenterer vi også tall om hvordan disse sykdommene har utviklet seg over tid.

Du vil møte noen av våre fremste fagpersoner, som vil legge frem de nyeste tallene. Du kan stille spørsmål hvis du lurer på noe. På snaue tre timer blir du oppdatert på samlet status for utviklingen i ikke-smittsomme sykdommer i Norge, samt faktorer som påvirker utviklingen.

Miniseminaret er gratis, og det er ingen påmelding.

Seminaret bygger på et bredt nasjonalt samarbeid mellom:

Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet
Universitetet i Tromsø
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Helse Bergen
Universitetet i Bergen
Kreftregisteret
Norges idrettshøgskole

Se detaljert program her.