Historie i Helsingfors

bookmark

Med Kjell Westö og Åsa Linderborg

onsdag 12. mars 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Hvorfor all denne opphisselsen? Ser dere ikke at Hitler er en liten mann? Snart kommer keiseren til å stå der uten klær, og da hjelper ingen militære opptog og nattlige seanser i Nürnberg.

Året er 1938. Claes Thune er nyskilt advokat i et Helsingfors der man prøver å leve gode liv, samtidig som hendelser ute i Europa kaster stadig mørkere skygger over tilværelsen. Sammen med sine venner i Onsdagsklubben diskuterer han verdens problemer med stadig stigende promille.

Kjell Westö er en av de store finlandssvenske forfatterne og har de historiske romanene og historiens smertepunkter som sin spesialitet. Hans siste roman, Svik 1938, ble nominert både til den svenske Augustprisen, hjemlandets Finlandiapris og nå nylig Nordisk råds litteraturpris, en pris Westö var nominert til også for Faren ved å være Skrake. I Svik 1938, oversatt til norsk av Erik Krogstad, portretteres et Helsingfors som nøler, tenker og diskuterer mens krigen kommer stadig nærmere, og ingen egentlig har glemt den finske borgerkrigen fra 1918.

Åsa Linderborg er kulturredaktør i Aftonbladet og forfatter av den selvbiografiske oppvekstromanen Meg eier ingen, som har blitt filmatisert og i disse dager er å se på norske kinoer. «En av Nordens största prosaister har i år skrivit en av sina bästa böcker», sier Linderborg om Westö og Svik 1938. Nå møter hun ham til samtale om en roman som kritikere hevder tar opp samfunnsforhold som også kjennetegner vår egen tid, nemlig forakten for svakhet.

FOTO : Cata Portin