Hjemmefronten og jødedeportasjoneneFoto: Jørn H. Moen / forlaget

Hjemmefronten og jødedeportasjonene

bookmark

Marte Michelet i samtale med Simen Ekern

onsdag 14. november 2018, kl. 17:00 til kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert mandag 17. desember 2018, kl. 14:47

14:47

I boka Hva visste hjemmefronten undersøker Michelet historien om det norske Holocaust på nytt. I denne podkasten møter Michelet idéhistoriker, journalist og forfatter Simen Ekern til samtale om et av de mest betente og fortiede temaene i norsk okkupasjonshistorie: Holocaust i Norge. Samtalen fant sted på Litteraturhuset 14. november 2018.

1942. Norge er okkupert, og Hjemmefronten fører en hard motstandskamp. Men når jødedeportasjonene begynner denne høsten kommer de som lyn fra klar himmel, og 773 norske jøder blir sendt til de tyske dødsleirene. I alle år har den etablerte fortellingen vært at den norske motstandsbevegelsen gjorde alt som stod i dens makt for å redde jødene. Fram til nå.

Det var mens hun arbeidet med sin Bragepris-vinnende bok Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, at journalist og forfatter Marte Michelet mottok et dokument fra en anonym kilde, som brøt med alle tidligere framstillinger av historien. Det ble starten på arbeidet med boka Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet, som lanseres 8. november. Her undersøker Michelet historien om det norske Holocaust på nytt: Hva fikk den norske motstandsbevegelsen egentlig vite, hva gjorde regjeringen i London, og hva forteller Michelets funn i arkivene oss om antijødiske holdninger i hjemmefronten?

Michelet møter idéhistoriker, journalist og forfatter Simen Ekern til samtale om et av de mest betente og fortiede temaene i norsk okkupasjonshistorie.