Solgt for en pakke sigaretter
Film og debatt
Film: The Return
2016 / Sverige / 54 minutter
Regi: Zahavi Sanjavi
”Vi gråter 24 timer i døgnet, hvordan kan vi la være?” Det er en virkelighet av utrøstelig sorg og smertelig elendighet som møter oss den kurdiske flyktningleiren i det Irakiske Kurdistan. Her lever 20.000 kurdere i telt i gjørma etter å ha blitt drevet på flukt fra IS. Resten har blitt henrettet.
Sykepleieren Shilan, en kurdisk kvinne som er frivillig for et svensk sykehus som opererer i området, har tatt på seg oppgaven å være håpets stemme i den brutale virkeligheten i leiren. Men hvor skal man starte? Hvordan kommer man seg videre etter å ha mistet alt og sett sine nærmeste bli drept?
Panelsamtale:
På det internasjonale slavemarkedet kan en Jesidi-kvinne koste så mye 200 000 norske kroner og så lite som en sigarettpakke. Kvinnene blir fanget i store grupper og gitt bort som sexslaver til IS-soldater eller solgt som slaver som en måte å finansiere krigen på. Det ikke uvanlig at én kvinne blir byttet eller solgt mellom ti og tjue ganger. Familier setter seg i dyp gjeld for å kjøpe tilbake døtrene sine. Noen få klarer å rømme.
Hva gjør det med et menneske å bli holdt som slave? Og hvordan blir de tatt imot av familien og lokalsamfunnet når de kommer hjem?
I panelet:
Psykolog Eivor Lægreid, som reiste til Irak for å jobbe med kvinner og barn som har overlevd fangenskap hos IS. Lægreid har nylig skrevet en masteravhandling om jesidikvinnenenes overlevelsesstrategier i etterkant av fangenskap.
Trude Falch er seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp og vil fortelle om hvordan organisasjonen jobber med familiene når kvinnene kommer hjem. Falch har selv vært bosatt i Irak og har mer enn 20 års erfaring fra regionen.
Zahavi Sanjavi er filmskaper født i irakisk Kurdistan i 1967. I 1975 søkte han og familien asyl i Iran grunnet krigen i hjemlandet. Han har bodd i Sverige siden 1990. Han studerte til å bli manusforfatter og filmskaper ved All- Russian State University of Cinematography i Moskva, og jobbet deretter for irakisk TV. De siste to årene har Zahavi jobbet i Sverige som regissør, manusforfatter og produsent på egne dokumentarfilmprosjekter.
Moderator: Anne Håskoll-Haugen, informasjonsrådgiver i Norsk folkehjelp.