Humaniorameldingen
Hvor går humanistisk forskning nå?
Regjeringen la i vår fram en stortingsmelding om humaniora. Et hovedbudskap er at store samfunnsutfordringer trenger kunnskap fra humanistisk forskning. Meldingen peker på at dette er spesielt relevant innenfor integrering, migrasjon og konflikter; de store teknologiskiftene; og klima, miljø og bærekraft.
Kunnskapsministeren har understreket at humaniora må integreres bedre i tematiske forskningssatsinger. Forskningsmiljøene og Forskningsrådet er nå i gang med å følge opp meldingen. Vi spør om hvor humaniora er eller bør være. Hvor går humanistisk forskning videre?
Du får høre innlegg av:
Sverker Sörlin, idéhistoriker ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han har lang fartstid som miljøhistoriker og er en erfaren forskningspolitiker som er aktiv i ulike debatter om humaniora. Medlem av styret i Forskningsrådets SAMKUL-program.
David Budtz Pedersen, vitenskapsfilosof ved Aalborg universitet. Han er co-leder for det danske Humanomics Research Programme og svært aktiv i dansk humaniora- og vitenskapsdebatt.
Christina I.M. Abildgaard, leder av Forskningsrådets avdeling for marine bioressurser og miljø. Hun har lenge vært sentral i Rådets arbeid med ulike teknologier og bioressurser.
Møtet ledes av Ellen Krefting, idéhistoriker ved Universitetet i Oslo og medlem av SAMKULs styre.