Hundre år med egen stemme

bookmark

Herbjørg Wassmo og Cecilie Enger

onsdag 6. november 2013, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Gud bevare studielånet og prevensjonen (Herbjørg Wassmo)

Hvor frie er norske kvinner hundre år etter stemmeretten, hvordan har samfunnet endret seg, og hvordan speiler dagens litteratur det som har skjedd?

Herbjørg Wassmo har vært en del av den norske forfattereliten siden sin kritikerroste romandebut i 1981. Med sine to siste utgivelser har hun gått tettere på eget liv. I Hundre år skildres fire generasjoner kvinner, der siste generasjon låner mye fra forfatterens biografi. I Disse øyeblikk, som kom ut i høst, skriver hun om kampen for sin egen tid, som forfatter og som kvinne.

Denne høsten kommer Cecilie Enger med romanen Mors gaver, en bok hun selv har kalt en slektsfortelling. Under en opprydning i barndomshjemmet fant forfatteren sirlig førte lister over gaver familien hadde gitt og fått til jul og bursdager gjennom førti år. Lister som tydeliggjør de stadig eldre barna, morens radikalisering og en far som ikke henger helt med.

VGs Marte Spurkland ga i 2005 ut boka Førstedamer om skarpe, smarte dameliv i etterkrigstidas Norge. Hun samtaler nå med Wassmo og Enger om tida som har gått, og hva den har gjort med kvinnerollen. Poet Ruth Lillegraven leser fra sin nye diktsamling Urd, også den om flere generasjoner kvinner.