Hva er narsissisme?

bookmark

Med Øyvind Urnes, Theresa Wilberg og Sigmund Karterud

tirsdag 27. november 2012, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri

Inngang: Gratis

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse har fått mye negativ oppmerksomhet gjennom terror-rettsaken. Men hva er narsissisme? Tre av Norges fremste eksperter på området redegjør for narsissisme-begrepets opprinnelse, hva som kjennetegner diagnosen, og hvordan narsissisme kommer til uttrykk i dagens samfunn.

Program:
Overlege Øyvind Urnes: Narssisismens mytologi og empiri. Hva er en personlighetsforstyrrelse? Hvilke kriterier finnes for narsissistisk personlighetsforstyrrelse, og hva er konsekvensene for personen selv og andre? Om forekomsten av narsissistisk personlighetsforstyrrelse i befolkningen og i helsevesenet. En presentasjon av personlighetsprofiler. Om personlighetsprofilen til A.B. Breivik.

Professor Theresa Wilberg: Narsissismens psykologi, forstått og formulert av Sigmund Freud, Heinz Kohut og Otto Kernberg. Hvilken betydning har tidlig barndom for utvikling av narsissistisk personlighetsforstyrrelse? Om åpen grandios narsissisme versus sårbar narsissime.

Professor Sigmund Karterud: Narsissismens biologi og samfunnsmessige påvirkbarhet. Om evolusjon av personlighetstrekk. ”Zero empathy”? Narsissisme og kjønn. Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er mer utbredt blant menn, men har den også en annen fremtredelsesform hos kvinner? Hva er malign narsissisme? Forholdet mellom narsissisme og psykopati. Narsissisme hos folk i ledende posisjoner (”The hybris syndrome”).

Overlege Øyvind Urnes: Hjelper behandling for narsissistisk personlighetsforstyrrelse?

Øyvind Urnes er psykiater og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.
Theresa Wilberg professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og overlege ved Avdeling for personlighetspsykiatri, Oslo universitetssykehus.
Sigmund Karterud er professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og avdelingsoverlege ved Avdeling for personlighetspsykiatri, Oslo universitetssykehus. Han har skrevet boken Personlighetspsykiatri (Gyldendal 2010) sammen med Theresa Wilberg og Øyvind Urnes.