Hva gjør fotografi til kunst?
Med mobilkamera i lommen er vi alle fotografer, og for svært mange er fotografiene ikke bare private minner. Når de deles i sosiale medier er de ytringer, og slik sett i slekt med de ambisjoner både dokumentarfotografer og kunstfotografer har: De vil si noe. Men hva? Og til hvem?
På Paris Photo 2018, verdens største internasjonale fotomesse, hadde den kjente moteskaperen Karl Lagerfeld æren av å velge ut og presentere 100 fotografier fra de mange utstillingene i en egen bok. I forordet til boken, som viste fram en stor bredde av fotografier, skrev han:
I think abstraction is the next step in photography, as it was in painting early in the 20th century. Now 100 years later it´s the turn of photography to follow that exiting and inspiring road.
Lagerfeld var ikke bare motedesigner, men også selv fotograf og bredt orientert innen kunst og foto. Han var heller ikke fremmed for å være kontroversiell eller utfordrende. Kan han ha rett? Er fotografiets evne til å representere virkeligheten så uttømt og problematisk at den eneste veien framover er gjennom abstraksjon? Og er abstrakt fotografi i det hele tatt mulig, all den stund et fotografi alltid er en avbildning av “noe” i virkeligheten? Hvis han ikke har rett, hvilke andre tendenser og faktorer er eventuelt viktige for fotografiets fremtid? Hva er det som gjør fotografi til kunst og hvor går skillet mellom dokumentasjon og kunst? Hvorfor søker stadig flere fotografer seg tilbake til gamle analoge teknikker, mot det uperfekte og det flertydige? Er det noe med selve prosessen og fotograferingen som er avgjørende mer enn det ferdige resultat?
Denne kvelden vil du få møte fem personer som å ulike måter arbeider med fotografi, få innblikk i deres arbeider og refleksjoner rundt dem. Etter innledningene blir det paneldebatt.
Øivind Storm Bjerke
Øivind Storm Bjerke (1953) er en norsk kunsthistoriker og museumsleder. Storm Bjerke har utgitt en rekke bøker om kunst, blant annet skrevet om fotografiet som kunstform. Han er i dag professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og kunstkritiker i Klassekampen.
Helene Fjell
Helene Fjell (1966) arbeider med kunstfotografi og grafikk. Hun er opptatt av det estetiske og elegante. Hun uttrykker seg gjennom formsterke bilder. Helene er utdannet pressefotograf, har studert kunstfotografi og forskjellige grafiske teknikker. Hun er medlem av Norske Grafikeres Verksted hvor hun blant annet lager og trykker fotoetsinger. I 2011 ble Helene valgt som den første Director’s choice på Nordic Light festival of Photography i Kristiansund. Hennes bilder har vært utstilt flere steder i Norge og i utlandet.
Katinka Goldberg
Goldberg vil snakke om arbeidet med fotoboktrilogien Surfacing, Bristningar og Shtumer Alef, med hovedtyngden på de to siste bøkene. Med utgangspunkt i egne familieforhold står alle disse prosjektene som visuelle refleksjoner over hvordan oppvekst og historie legger grunnlag for identitet og selvbilde. Arbeidene hennes manifesterer seg både som bøker, bilder, skulpturer og installasjoner. Hun vil i sitt foredrag gi et innblikk i hvordan hun tenker når hun presenterer fotografi, hennes inspirasjonskilder, hvordan hun jobber som kunstner og fotograf i en kreativ prosess fram til ferdig utstilliing.
Jon Gorospe
Gorospe combines his work as an artist with the study and understanding of the image from a theoretical point of view. Collaborating in different projects as a curator and photo-editor, directing photography festivals and participating in panel debates and publications. His talk will be about how the medium is capable of talking about itself, and at the same time that document different realities. His work focuses on new approaches to the anthropized landscape, developing several bodies of work such as The Spot (2018-2022), Polished Cities (2018-2021 progress), City Drifters (2019-2021), Noraezean (2020), Metropolis (2018-2019) or Environments (2014-2016), etc.
Stig Marlon Weston
Weston er kveldens vert. I sitt fotografiske arbeid har han fokus på mediet og den fotografiske prosessen. Hans arbeider ser på skillet mellom subjektiv tolkning og objektiv fotografisk virkelighet gjennom bruk av eksperimenterende prosesser og konkrete motiv. Samtidig organiserer og kuraterer han fotoutstillinger og eventer gjennom plattformen CYAN studio og holder både tekniske kurs og workshops med fokus på prosjektutvikling og bildeforståelse.
Ansvarlige for arrangementet er en gruppe fotoentusiaster med utspring fra Oslo kameraklubb: Nina Staff, Eduardo Valle de Anton, Målfrid Sand, Morten Ryen og Berit Hyllseth. Arrangementet mottar støtte fra fra Oslo kameraklubb og Fritt Ord.
Arrangementet holdes på norsk og engelsk