Hva gjør kapitalen med kunsten?
Seminar
Utfordrer de private kunstsamlingene museenes normative makt?
Hvorfor samler bedrifter på kunst?
Hva medfører dette for kunstproduksjonen?
Staten har tradisjonelt vært den sentrale støttespilleren for kulturinstitusjonene i Norden, noe som har borget for et sterkt felleskapseie i institusjonene, men også stor normativ makt. De senere årene har imidlertid private aktører utfordret de offentlige institusjonens særstilling og bidratt til flere arenaer og måter å tenke kulturformidling på.
Henie Onstad Kunstsenter viser i perioden 2007-2009 en utstillingsserie over private og halvoffentlige samlinger. Kunstsenteret ønsker å belyse hvordan disse samlingene skiller seg fra og er i konkurranse med de offentlige museenes samlinger og politikk. I et overopphetet kunstmarked skyves museene til side til fordel for et pengesterkt privatmarked. Bedriftsamlingenes definisjonsmakt er økende. Vi spør derfor:
Hvorfor samler bedrifter på kunst? Hvordan bygger de opp kompetanse? Utfordrer de kunstnerens produksjon? Kan man på den ene siden snakke om en egen "samlingskunst", designet for å inngå i private samlinger og på den andre, en kunst som benytter seg av offentlige rom for å skape debatt? Får man en polarisering av kunst skreddersydd for bedrifter og privatsamlinger og en kunst i opposisjon til dette systemet? Hvordan vil det nye strømlinjeformede markedet for kultur påvirke kunstnernes engasjement? Og påvirker markedet den rollen kunsten spiller i samfunnet vårt?
"Det privates" attraksjonskraft er stor og bidrar til gi kunstfeltet et skinn av eksklusivitet. Spørsmålet er om museene må finne nye strategier å definere sin rolle og virksomhet på. Henie Onstad Kunstsenter ønsker å bidra til å bevisstgjøre prosessene rundt forskyvningene i kunstfeltet, som vi er vitne til i dag. Det nye Litteraturhuset i Oslo, som et av de store private løftene i norsk kulturhistorie og med bred ordveksling som tema, er valgt som ramme for seminaret.
Seminar med blant annet:
Karin Hellandsjø, direktør Henie Onstad Kunstsenter (NO), Bodil Stenseth, historiker og forfatter av boka Rikdom forplikter. Norske mesener og kunstsamleres donasjoner 1770- 1970 (NO), Huginn Þór Arason, co-director, The Living Art Museum, Reykjavik (IS), Pernille Albrethsen, redaktør GAS magasin og er freelance kurator og skribent (DK), Marianne Heier, billedkunstner (NO) og Johan Börjesson, direktør/kunsthallsjef, Marabouparken, (SE)
Debatt med blant annet:
Tone Hansen, kurator (NO), Halvor Haugen, teoretiker (NO), Sigurd Carlsen, bankens representant i Nordeas kunstråd (NO) og Vibeke Tandberg, billedkunstner (NO)