Insektenes planet
Foredrag av Anne Sverdrup-Thygeson om insektenes betydning og hvorfor vi bør bekymre oss for at de forsvinner
Annenhver art på kloden er et insekt. Insektene er overalt – i skogen og i enga, i bekken og i parken. De lever i seks tusen meters høyde, i de dypeste grotter, i døpefonter, inne i datamaskiner og i hvalrossens nesebor. Insektene har vært her lenge. De har sett dinosaurene både komme og gå. Insektene startet med jordbruk og husdyrhold millioner av år før oss, og de har en ufattelig tilpasningsevne.
Men selv om insektene er mange, går antallet dramatisk tilbake. Mens vi mennesker har blitt dobbelt så mange de siste 40 årene, antyder studier at antallet insektindivider kan ha blitt halvert på samme tid. Årsakene er et samspill av mange faktorer. Intensiv arealbruk – i skogbruk, i landbruk og der vi bor – gjør at viktige levesteder forsvinner. Klimaendringer og sprøytemidler kan forsterke de negative effektene.
Det bør vi bry oss om, for insektene er naturens små tannhjul. De får verden til å tikke og gå. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk og inspirere oss med sine lure løsninger. Uten insekter ville økosystemene klappe sammen og verden slik vi kjenner den, forsvinne.
Anne Sverdrup-Thygeson har forsket på insekter i mange år. Nå har hun skrevet bok om de rare og nyttige småkrypene – som vi mennesker ikke kan leve uten. På vårmøtet vil hun fortelle om hvorfor insekter er så gøyale og fascinerende, og hvorfor vi alle bør lære oss å elske dem.
Du kan også få kjøpt boka «Insektenes planet» og få den den signert.
Gjermund Andersen vil gi en kort orientering om NOA’s artsjaktprosjekt.
Det blir anledning til å stille spørsmål etter foredraget.