Internasjonal og norsk våpeneksport

bookmark

onsdag 21. oktober 2020, kl. 18:00 til kl. 21:00

Sal: Nedjma og Digitalt

Arrangør: Transform - Trondheim Internasjonale Festival

Inngang: Billett

Priser: Voksen 200,-

Hvert år bruker verdens land til sammen rundt svimlende 1,8 trillioner dollar på våpen og militærvesen. Omsetningen i den internasjonale våpenindustrien har økt med 44 prosent siden 2002. Vi ligger an til et nytt våpenkappløp etter at blant annet USA/Russland har skrotet INF-avtalen om mellomdistanseraketter. Kina ruster også kraftig opp. Hva er konsekvensene av at våpenindustrien er blitt en så stor aktør – også politisk – og at det blir solgt våpen til enorme summer?

1. Seniorforsker Pieter D. Wezeman fra «Arms and Military Expenditure Programme» ved SIPRI (Stockholm International Peace Institute) kommer for å gi et overblikk over våpenhandelen i verden, mengdene som selges, hvem som er produsentene og kjøperne, hvor mye penger det er snakk om og hvilke konsekvenser dette kappløpet har for økonomi og politikk. SIPRI er blant de fremste i verden på forskning av våpeneksport.

2. Journalist og aktivist Andrew Feinstein har gransket våpenindustrien og sett konsekvensene av bruken av disse. I 2011 publiserte han en bok om våpenhandel kalt «The Shadow World: Inside the Global Arms Trade» som ble behørig omtalt i media rundt i verden, og i 2016 kom dokumentarfilmen med samme navn ut. I 2020 planlegges lansering av en ny bok og film om våpenhandelen rundt krigen i Yemen. Feinstein er født og vokste opp i Sør-Afrika, men bor nå i London hvor han driver en organisasjon mot korrupsjon der våpenhandel er en stor del av bildet, og gir også forelesninger rundt tematikken.

3. Hvordan klare seg uten hær og våpen: annerledeslandet Costa Rica.
Costa Rica er det landet i Latin-Amerika som bruker mest penger på utdanning, og et av verdens 25 land som ikke lenger har “gender gap” i utdanning. 1 desember 1948 avviklet president Jose Figueres Ferrer militæret i landet etter seier i borgerkrigen som raste og i1949 ble dette tatt inn som artikkel 14 i landets konstitusjon. Pengene brukt på militære skulle omfordeles til sikkerhet (politi), utdanning og kultur. Foredragsholder Seemor Johnson kommer fra Costa Rica, er utdannet danser, bor i Barcelona og driver et danseakademi der sammen med kona.

Arrangementet strømmes. Lenke kommer senere.