Kan man snakke med hvite om rasisme?

Kan man snakke med hvite om rasisme?

bookmark

Morgenbladsalongen: Reni Eddo-Lodge og Sumaya Jirde Ali

fredag 22. februar 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Morgenbladet

Inngang: Utsolgt/ Vises på storskjerm i annen sal

Priser: Ordinær 50,-

Arrangementet er nå utsolgt. På grunn av svært stor interesse, vil det være mulig å få med seg samtalen fra Kjelleren på Litteraturhuset, der den vises direkte på storskjerm fra hovedsalen. Dette er gratis, og krever ingen billett. Dersom noen av dem som har kjøpt billetter likevel ikke dukker opp, vil vi også slippe inn oppmøtte uten billett (for 50 kroner) så langt det rekker til hovedsalen.

 

Reni Eddo-Lodge gjester for første gang Norge for å slippe oss bak den globale suksessen Why I’m No Longer Talking to White People About Race. Hun møter forfatter, aktivist og Morgenblad-spaltist Sumaya Jirde Ali til en samtale om hvordan det er å være en svart i en hvit verden – og hvordan man når frem til dem som flakker med blikket så fort du begynner å snakke om hverdagsrasisme. Kan man snakke med hvite om rasisme? Og kan Eddo-Lodges provoserende tittel føre den offentlige samtalen om rasisme fremover, eller kan den snarere bidra til å skape mer avstand?

For noen år tilbake fikk den britiske journalisten Reni Eddo Lodge nok. I et blogginnlegg beskrev hun den voksende frustrasjonen over rasisme-debatten i Storbritannia, og hvordan den kontrolleres av dem som aldri selv har fått kjenne rasisme på kroppen – hvite mennesker. Blogginnlegget utløste et hav med følelser, og tiltrakk seg lesere fra hele verden.

I debutboka Why I’m No Longer Talking to White People About Race graver forfatteren dypere i de uforløste følelsenes kjerne, ved å granske den beinharde linken mellom klasse, kjønn og rasisme – og gå inn i den (ofte utraderte) svarte historieskrivingen. Resultatet er en nødvendig, kritikerrost, omdiskutert og kompromissløs studie i 2000-tallets strukturelle rasisme.