Kappløpet om Afrika for dummies 2Foto: Gutenberg project

Kappløpet om Afrika for dummies

bookmark

Ved Tore Linné Eriksen

onsdag 10. juni 2020, kl. 17:00 til kl. 18:00 – Avlyst

Arrangementet er dessverre avlyst pga Covid-19

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Hvorfor er 1800-tallet så viktig for å kunne forstå hvordan verden ser ut i dag?

I gamle skolebøker startet gjerne Afrikas historie med misjonæren og «oppdageren» David Livingstone, som også er kjent for sin motstand mot slavehandelen. Hans bøker formet mange europeeres bilde av det store kontinentet midtveis på 1800-tallet, og var med på å legge grunnlaget for det som kalles kappløpet om Afrika og Europas påfølgende kolonisering av kontinentet.

Tore Linné Eriksen er en av Norges aller fremste afrikahistorikere, professor emeritus i utviklingsstudier ved OsloMet og forfatter av den bestselgende og kritikerroste boka Afrika. Fra de første mennesker til i dag. I sitt foredrag gir Tore Linné Eriksen en oversikt over hva vi i dag kan vite om dette århundret, med særlig vekt på den sørlige halvdelen av Afrika.

NB. Foredraget var først satt opp 29. april, men er flyttet fordi Petina Gappahs besøk ble utsatt. Da er det fortsatt mulig å kombinere innføringen i Afrikas historie fra 1800-tallet og framover, med Gappahs litterære dypdykk i samme periode, med skikkelsen David Livingstone som omdreiningspunkt.