Kljutsjarjova og Slapovskij

bookmark

Presentasjon av to russiske forfattere

onsdag 27. april 2011, kl. 18:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Cappelen Damm og Petrusjka

Inngang: Gratis

Natalja Kljutsjarjova: Russland rundt på tredje klasse (oversatt av Alf B. Glad) og Aleksej Slapovskij: De er overalt (oversatt av Irina A. og Peter N. Waage). Alf B. Glad presenterer Kljutsjarjova og Ingunn Lunde (UiB) Slapovskij.
Russland rundt på tredje klasse og De er overalt er to av de tre nye titlene i Cappelen Damms serie med russisk samtidslitteratur, Petrusjka-serien, som lanseres i løpet av Russlandsdagene.

Natalja Kljutsjarjova (f. 1981) hadde allerede markert seg som poet, da hennes første roman Russland rundt på tredje klasse i 2006 ble årets «snakkis». Romanen handler om den unge Nikita, som reiser omkring «på leting etter Russland». Han samler på historier, engasjerer seg i medmenneskers skjebner. Han prøver å hjelpe andre til å finne mening i tilværelsen. Nikita er innom det avantgardistiske litteraturmiljøet i Moskva, møter transhomser, leger, prester og filosofer, og han havner i et pensjonistopprør som utvikler seg til revolusjon – her bryter romanen over i fantasiens verden. Romanen gir mange dypdykk ned i russisk virkelighet etter perestrojkaen, samtidig som den i god russisk tradisjon lar tilværelsens mystikk og åndelige dimensjon tre frem.

De er overalt er et snap-shot av dagens Russland, med hovedpersoner fra alle lag av befolkningen. Gjennom den spennende – og morsomme – handlingen møter vi korrupte politifolk, en forvirret eldre mann som er overbevist om at landet er okkupert, han vet bare ikke hvem som er okkupant og hvem som er okkupert, rikinger og deres beskyttere og gjestearbeidere fra Aserbajdsjan. Selv anbefaler forfatteren boka som lærebok for presidentene i den russiske føderasjonen, regjeringsmedlemmene, Duma-representantene – og andre statlige ansatte som ønsker å lære sitt eget land å kjenne.
Andrej Slapovskij vil være til stede.

 

Om Russlandsdagene:

Russland og russerne har opplevd en rivende, til tider brutal, utvikling økonomisk, sosialt og kulturelt de siste 20 årene. Erfaringene nedfeller seg i litteraturen og bringes på den måten til oss alle. For å gi et innblikk i dagens russiske litteratur, arrangeres Russlandsdagene 26.-30. april. Syv samtidsromaner og tre nye gjendiktninger presenteres. Tre russiske forfattere har tatt turen fra Russland. Initiativtaker er Foreningen Petrusjka, som takker Institusjonen Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Norsk Oversetterforening, NORLA, Norsk-Russisk Kultursenter, Norsk PEN, Cappelen Damm, Aschehoug forlag, Flamme forlag, Schibsted forlag, Lanser Forlag m.fl.

Alle arrangementene er gratis.

Kafé Oslo har russisk borsj (rødbetesuppe) på menyen hele uka.