Koloniseringen av kvinnekroppenFoto: Postkort fra bydelen Bousbir i Casablanca, Photo Flandrin (1930). © Collection Gilles Boëtsch

Koloniseringen av kvinnekroppen

bookmark

Christelle Taraud og Nosizwe Baqwa

torsdag 3. mars 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Da Frankrike begynte sin kolonisering av Afrika på 1800-tallet, var organisering og regulering av prostituerte til soldatene noe av det første som ble iverksatt. Sexarbeid i koloniene ble et formalisert prostitusjonsmarked, med lokalbefolkningen som arbeidere. Med utgangspunkt i juridiske og militære arkiver, aviser, tekstfragmenter og kunst, har Christelle Taraud forsket på livet til disse kvinnene, en historie som sjelden blir fortalt.

Ideologien som fulgte, med erotisering av «eksotiske» kropper, har også satt sitt preg på den fortsatte seksualiseringen av svarte kropper etter kolonimaktenes fall. Hvordan henger historiene om kolonialisme og prostitusjon sammen, og hvordan har disse vært med på å forme det vestlige blikket på den postkoloniale kvinnekroppen?

Christelle Taraud er en fransk historiker spesialisert på kjønns- og seksualitetshistorie i postkolonial kontekst, med hovedvekt på Maghreb-området (Nord-Afrika). Hun underviser i Paris for Columbia University, New York University og CUPA, og forsker ved Sorbonne-universitetet. Hun holder først en kort innføring i den koloniale prostitusjonen, før hun møter statsviter, artist og samfunnsdebattant Nosizwe Baqwa til samtale om kolonisering av kvinnekroppen før og nå.

Arrangementet vil foregå på engelsk.