Kongen ut av grunnloven?

bookmark

Paneldebatt om Norges statsform

søndag 6. april 2014, kl. 13:00

Sal: Nedjma

Arrangør: Foreningen Norge som republikk

Inngang: Gratis

Etter 200 år med egen grunnlov er Norge fortsatt et monarki. Kan det være et moderne demokrati verdig at landets formelle statsoverhode fortsatt går i arv innen én familie?

I anledning jubileumsåret og revideringen av Grunnloven mener vi i Foreningen Norge som Republikk at tiden er overmoden for å ta en grundig debatt om landets statsform for de neste århundrene.Av de mange republikanere i alle norske politiske partierer det altfor få som engasjerer seg i saken. Vi har fått to representanter for Høyre til å debattere de prinsipielle sidene ved Norges statsform og utnevnelse av formelt statsoverhode. Kan monarkiet forsvares prinsipielt eller har det overlevd på grunn av pragmatisme og populære enkeltpersoner?

Program:
13.00: Velkommen ved foreningens leder Gunnar L. Brevig
13.05: Nils August Andresen og Erik Lundesgaard innleder (ca. 10 min hver)
13.25-13.50: Debatt ledet av Jens Brun-Pedersen
13.50-14.10: Spørsmål fra salen og pressen

Om deltakerne:
Republikaner Erik Lundesgaard: Statsviter, sakprosaforfatter, lokalpolitiker og kommunikasjonsrådgiver. Har skrevet for Klassekampen, DN, VG, Dagbladet, Aftenposten, Prosa, Minerva og tidsskriftet Stat & Styring. Spesialområde innen statsvitenskap er konstitusjonelle reformer i Norge. Varamedlem for Høyre i finanskomiteen i Oslo bystyre 2011-15.

Monarkist Nils August Andresen: Økonomisk historiker, ansvarlig redaktør i tidsskriftet Minerva og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere jobbet ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og i Econ Pöyry. Rådgiver for Høyres stortingsgruppe 2008–2009.

Debattleder: Jens Brun-Pedersen, pressesjef. Tidligere journalist i VG, Osloavisen, NRK radio og TV – og programleder TV2.

Spørsmål om debatten kan stilles til leder i Norge som Republikk, Gunnar L. Brevig (959 96 185) eller styremedlem Rune Frøyland (975 11 694).