Kongo - hva nå?Foto: Regnskogfondet

Kongo – hva nå?

bookmark

Seminar om Kongo

mandag 1. april 2019, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Nedjma

Arrangør: Regnskogfondet, Redd barna og JOIN good forces

Inngang: Gratis

Den demokratiske republikken Kongo var før jul oppe på agendaen da Dr Denis Mukwege fikk den attraktive prisen i 2018. Norske organisasjoner som arbeider i landet oppfordrer til ikke å glemme landet. Norges engasjement i landet er bredt, Norge finansierer både humanitær bistand og et regionalt skoginitiativ for bevaring av regnskog.

Det som skjer i Kongo har stor betydning for hele Great Lakes regionen både når det gjelder mennesker og ressurser. Norge bevilger årlig over et par hundre millioner kroner til Kongo. Men på grunn av den langvarige krigen, generelt vanstyre og manglende utvikling er donorene generelt skeptiske til Kongo og det mangler mye midler til respons for kritiske områder. For eksempel er kun syv prosent av budsjettet FN beregner som nødvending for beskyttelse av befolkningen dekket. I slutten av desember ble det avholdt valg i landet, og president Thsisekedi ble valgt. Valget er som forventet omdiskutert. Det er ikke klart enda om landet går en mer stabil tid i møte.

Mens Norge er med og støtter økonomisk har vi ingen ambassade i landet, og dermed svak tilstedeværelse. Ti organisasjoner fra Norge med engasjement i Kongo skrev i desember et innlegg for sterkere tilstedeværelse slik at det blir enklere å følge med på den aktuelle situasjonen, og dermed øker muligheten for riktig tilpasning av både kortsiktig og langsiktig påvirkning og innretning av bevilgningene. Norge har vært en sentral aktør for å fremme kvinner, fred og sikkerhetsagendaene internasjonalt og fredsprisen kan bidra til å åpne nye muligheter til å bringe dette arbeidet videre i Kongo. Kongo har også signert Safe School erklæringen, som innebærer at skoler skal beskyttes i konflikt slik at barn fortsatt skal få tilgang på utdanning selv om de lever i et område med konflikt. Fredsprisen har åpnet nye muligheter for å bringe dette arbeidet videre i Kongo. Norge har også vært en sentral aktør i å få på plass finansiering av ulike miljøprogrammer.

Regnskogfondet, Join good forces og Redd Barna inviterer til diskusjon om veien videre i Kongo, og på hvilken måte Norges engasjement kan virke mest mulig positivt i en fortsatt krevende politisk kontekst.

Innledning ved Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

 

Panelsamtale med:

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen
Kongo-ekspert Randi Solhjell
Øyvind Eggen, Regnskogfondet
Redd Barna
JOIN good forces

Spørsmål fra salen.

Velkommen!