Kunstner eller mor?Foto Cullhed: Sofia Runarsdotter / Foto Kjos Fonn: Oda Berby

Kunstner eller mor?

bookmark

Elin Cullhed og Maria Kjos Fonn

onsdag 23. februar 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Svenske Elin Cullhed er gift med en annen forfatter, har flere små barn, og kjenner stadig på vanskeligheter ved å balansere morsrollen med forfatteryrket. Sånn sett har hun en del til felles med den avdøde forfatteren Sylvia Plath. Med voksendebuten Eufori (til norsk ved Vibeke Saugestad) fiksjonaliserer Cullhed Plaths siste leveår, og tar oss med på innsiden av Plaths raknende sinn i tiden før hun endte sitt liv i London i 1963. Resultatet er en formfullendt roman med sanselighet og driv, skrevet av en av Sveriges nyeste forfatterstjerner.

Elin Cullhed utga ungdomsboken Gudärna i 2016, og er nå ute med debuten for voksne, Eufori. Romanen vant den høythengende Augustpriset for beste skjønnlitterære bok utgitt i 2021, og er blitt unisont hyllet av kritikerne. Selv har Cullhed sagt at «det går jo ikke an å skrive en halvgod bok», og Eufori viser at det gjør hun heller ikke.

Maria Kjos Fonn har selv skrevet flere komplekse kvinneportretter, sist i de kritikerroste romanene Kinderwhore og Heroin chic. Hun møter Cullhed til samtale om skriving, morskap og Sylvia Plath.