Kvinnenes by

Kvinnenes by

bookmark

Saklig søndag med Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby i samtale med Susanne Kaluza

søndag 13. mars 2022, kl. 13:00 til kl. 14:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Norli Litteraturhuset og Litteraturhuset

Inngang: Gratisbillett legges ut mandag 7. mars

Priser: Gratisbillett 0,-

At mesteparten av gatene i Oslo er oppkalt etter menn kommer kanskje ikke som en overraskelse, fortidens samfunnsstrukturer tatt i betraktning. Men, at det fremdeles er åtte ganger flere menn enn kvinner som får en gate oppkalt etter seg i hovedstaden må kunne sies å være oppsiktsvekkende, gitt alle de betydningsfulle kvinnene som har preget og preger vårt land.

Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby har skrevet boken Kvinnenes by. I den tar de oss med rundt til de gatene og plassene som allerede er blitt oppkalt etter kvinner. Hvem var disse damene? Anna Pleym på Stovner. Eller Erika Nissen på Torshov. Og hvorfor har det unorske navnet Ruth Reeses plass havnet på Grünerløkka?

I tillegg har de lagd et kart som viser hvordan Oslo kunne sett ut dersom det ikke var menn som skrev historien og gav gatene navn. Da ville kanskje Hegdehaugsveien hatt navn etter Amalie Skram, mens Jacob Aals gate ville blitt kaldt Ellen Gleditsch’ vei. Og hver 17. mai ville vi ha sett tusener av skolebarn spasere jublende oppover Aasta Hansteens aveny opp mot Slottsplassen.

Kom og se for deg et annerledes Oslo med Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby – i samtale med daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.