Lansering av SEGL 2019

Lansering av SEGL 2019

bookmark

Katolsk årsskrift for religion og samfunn

søndag 1. desember 2019, kl. 15:30 til kl. 18:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: St. Olav forlag

Inngang: Gratis

PRESENTASJON AV SEGL 2019
Ved Ståle J. Kristiansen og Peder K. Solberg, redaktører

 

SEGL-FOREDRAGET:
BOKÅRET 2019 | JUBILEUM FOR KATOLSKE BOKSKATTER
Ved Sigurd Hareide

Før bokåret 2019 ebber ut, inviterer SEGL til feiring av Den katolske kirke i Norges bokskatter: Missale Nidrosiense og Breviarum Nidrosiense. 500-årsjubileet for erkebispedømmet Nidaros’ første trykkede bøker – som også er landets første – har vært behørig markert i kultur-Norge, men kanskje ikke like mye i katolske kretser? SEGL tar med glede oppgaven og byr på et rikt illustrert foredrag av universitetslektor Sigurd Hareide, ekspert på gudstjenestefeiringen i middelalderen og medforfatter av innledningene til Nasjonalbibliotekets nylige digitaliserte utgaver av jubilantene.

SEGL-SAMTALEN:
KIRKENS KVALTE DYNAMITT
Gerhard Helskog | sr. Anne Bente Hadland | Peder K. Solberg

SEGL 2019 tegner et dyptgående portrett av Dorothy Day – journalisten, aktivisten og konvertitten som i 1930-årenes USA etablerte den innflytelsesrike Catholic Worker-avisen og -bevegelsen. Hennes medgrunnlegger Peter Maurin kritiserer i et av sine ukentlige «miniessays» Den katolske kirke for å ha tatt sin «dynamitt og pakket den inn i pene fraser, puttet den i en hermetisk beholder og satt på lokket». «Det er på tide å sprenge lokket av», formaner han, og sammen med Day utfordrer han særlig legfolket til innsats. SEGLs redaktør Peder K. Solberg tar utfordringen og spør journalist Gerhard Helskog og skribent og dominikanersøster Anne Bente Hadland: Har de siste årenes mange skandaler lagt seg som et hermetisk lokk over Kirkens eksplosive budskap? Hvordan kan Den katolske kirke gjenvinne sin dynamiske kraft?

SEGL-MUSIKKEN:
ANNE GRETE PREUS IN MEMORIAM
Med Peder Varkøy og Camilla Andreassen

«For de av oss som fremdeles insisterer på at det er forskjell på kunst og underholdning, uten at vi av den grunn mener at all kunst er god og all underholdning dårlig, tilhørte hun definitivt kategorien kunstner», hevder musikkprofessor Øivind Varkøy om nylig avdøde Anne Grete Preus i årets SEGL. Hennes musikk og dypt eksistensielle tekster var så visst ingen avkoblig. Tvert imot koblet hun oss livet, skriver han om det norske rockeikonet – som i voksen alder lot seg konfirmere i Uranienborg kirke. Pianist Peder Varkøy og sanger Camilla Marie Bjørk Andreassen kobler oss via et utvalg Preus’-skatter.

VELKOMMEN!