Lansering Ida Jackson og Jan Grue 1Fotokredit: Live Austgård

Lansering Ida Jackson og Jan Grue

bookmark

Fest for Fødselsdag og Hvis jeg faller

torsdag 14. oktober 2021, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Ida Jackson og Jan Grue

Inngang: Gratis

//Arrangementet vil bli strømmet på Youtube. Strømmelenke legges ut her//

Forfatter Jan Grue og Ida Jackson har skrevet to personlige, litterære sakprosabøker som snakker med hverandre. Ikke så rart, siden de er gift! Nå inviterer de til åpen, gratis litteratursamtale i anledning bokhøsten! Med seg har de forfatter Helena Brodtkrop (Mammasjokket) og forfatter og Fett-redaktør Sumaya Jirde Ali! Musikalske innslag fra MESLE.

Hvis du er klar for en sårbar, interseksjonell, intim, artig samtale om fødsel og funksjonshemming, litteratur og memoar som sjanger: Ta med deg alle vennene dine og kom! Mødre av alle kjønn velkommen!

 

Om fødselsdag:

Til alle som har vært en baby. Til alle som har vært livets begynnelse. Da Ida Jackson ble gravid, tenkte hun at hennes viktigste oppgave som flink, moderne kvinne var å komme seg uforandret gjennom svangerskap, fødsel og barsel. Hun skulle føde naturlig, og raskest mulig vende tilbake; jobbe som før, leve som før. Men hun oppdaget fort at både kroppen og barnet tilhørte biologiens, ikke sivilisasjonens rike. Det å sette et barn til verden ble en erfaring av å måtte gi seg hen til det organiske, til kaoskreftene, til alt som ikke lar seg kontrollere. Jackson skildrer fødselserfaringens språkløse, skremmende og overskridende natur, alt dette hun skal igjennom før hun kan møte blikket til det rasende urvesenet som er blitt til inni henne. Fødselsdag er en litterær og selvbiografisk utforskning av livets opprinnelse, en personlig sterk, poetisk og politisk bok. En bok om å bli med barn, om å få et barn. Om å bli noen helt andre.

Om Hvis jeg faller:

“Tidvis glemmer jeg at jeg er funksjonshemmet. Jeg kan hvile i et jeg, i en kropp, som bare er meg.Men verden glemmer aldri. Den bare venter på en god anledning til å gi meg en påminnelse. Hvis jeg faller er en utforskning av den særlige sårbarheten som følger med kronisk sykdom og funksjonshemning. I denne beretningen undersøker Jan Grue, med fundament i eget liv og egne erfaringer, hvordan samfunnet møter denne sårbarheten med et krav om usynlig arbeid – om at den som har kroppslige utfordringer må anstrenge seg desto hardere, må jobbe desto mer, for å bli godtatt som et fullverdig menneske.”

Jan Grue er forfatter og professor i sosiologi på Universitet i Oslo. Han debuterte med novellesamlingen Alt under kontroll i 2010, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for Jeg lever et liv som ligner deres (2018.) Han har vært med å etablere kritisk funksjonshemmingsforskning som fag på norsk. Han mottok nylig Fritt Ords pris 2021 for dette.Ida Jackson er forfatter og gründer. Hun har blogget siden 2006, og utgitt 30 bøker. Hun har vært nominert til Brageprisen to ganger, og bokserien om Brillebjørn har solgt 150 000 eksemplarer. Jackson er kjent for å skape viralt litterært innhold på sosiale medier, og hun er opphavskvinnen bak det suksessrike skrivekurset Heksesirkel.

Jan og Ida er gift og bor sammen med sin sønn på Grünerløkka i Oslo.

For første gang har de felles lanseringsfest.