Lansering – krigsseilerbokFoto: Arkivfoto/ Forenkla Forlag

Lansering – krigsseilerbok

bookmark

«Åpen ild, skjulte sår»

fredag 5. april 2019, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Nedjma

Arrangør: Forenkla forlag

Inngang: Gratis

Lansering av boka Åpen ild, skjulte sår. En krigsseiler forteller av Arne Ragnar Svendsen.

Boka om Aksel Larsen er kanskje den siste autentiske beretning fra en som seilte gjennom hele 2. verdenskrig. På Litteraturhuset møter vi forfatteren og maskinisten Arne Ragnar Svendsen, som ble venn med Aksel på 80-tallet. Han fikk etter hvert hele hans historie. På skjerm hører vi også bl.a. skuespilleren Jon Eikemo lese utdrag fra boka.

Et møte mellom to maskinister på sjømannskirka i San Francisco i 1985, åpnet porten til en unik historie. Aksel Larsen var en av dem som aldri vendte hjem etter at freden kom. Han åpnet seg for den yngre sjømannen Svendsen, som skrev alle beretningen ned – og som til slutt fikk adgang til Aksels egne opptegnelser.

Aksel Larsen ble beskutt under flukt til England i juni 1940. Innrullert i Nortraship opplevde han skipskollisjon på elva Tees, før han ble satt i konvoifart på tankskip i nord-Atlanteren. Beskytning og skader endte med torpedering og et dramatisk forlis i februar 1942. Neste hyre var på en tanker som brakk i to i februar 1943, og der mannskapet klarte å berge bakskipet til havn. Tredje tanker ble torpedert i mai 1943, og Larsen fikk store brannskader.

Etter sykehusopphold i New York ble Aksel vervet til USAs handelsflåte og løst fra norsk seileplikt. Det ble etter hvert konvoifart i Stillehavet. Nok et havari, i juni 1944, ble fulgt av vel ni måneder i den beryktede japanske fangeleiren i Raubaul ved Ny-Guinea, nesten uten mat. Han overlevde enda et dramatisk forlis da japanerne trakk seg tilbake, og ble berget av filippinsk gerilja i krigens siste dager.

Fem år i nærmest kontant angst skapte skjulte sår – på psyken, på sjela. Som mange andre måtte Aksel leve videre, hjelpeløse, med sitt eget krigshelvete under huden. Som leser er du til også stede også når den store uretten blir begått mot denne stolte yrkesgruppen – da «freden» kom til Norge.