Maskiner og menneskerFoto: Madeline Whitehead. ILL. fra Den underjordiske jernbanen, bearbeidet av Gladesigner

Maskiner og mennesker

bookmark

Colson Whitehead og Karin Haugen

torsdag 24. august 2017, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billettsalg

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:38

12:38

Colson Whiteheads roman Den underjordiske jernbanen høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. I denne samtalen som fant sted på Litteraturhuset 24. august 2017, snakker Whitehead med kritiker i Klassekampens Bokmagasinet, Karin Haugen, om å skrive om det amerikanske slaveriets historie på sin egen måte.

Da Den underjordiske jernbanen utkom i USA i fjor, traff Colson Whitehead en nerve. Boka ble en favoritt hos Oprah Winfrey og Barack Obama og høstet både Pulitzer-prisen og den høythengende National Book Award. Romanen er befolket med dickenske karakterer og har blitt sammenlignet med romaner som Victor Hugos De elendige og Toni Morrisons Elskede. Nå er boka ute på norsk i Knut Johansens oversettelse.

I 1800-tallets amerikanske sørstater følger vi Cora, født og oppvokst som slave på en plantasje i Georgia. Hun tar sjansen på å rømme, og på veien mot frihet blir hun bevisst sitt eget menneskeverd.

«Den underjordiske jernbanen» var navnet på nettverket av hemmelige ruter og trygge hus som skjulte rømte slaver og hjalp dem til de «frie» nordstatene. I Whiteheads roman er den underjordiske jernbanen blitt en fysisk realitet – et innviklet nett av tunneler, stasjoner og tog under bakken.

I tidligere romaner har Whitehead vist sin evne til å leke med ulike sjangre, og i Den underjordiske jernbanen møter den historiske romanen både allegori og sci-fi. Og den dirrende og uhyggelige atmosfæren bærer i seg tydelige ekko av dagens virkelighet i USA.

Colson Whitehead møter redaktør i Bokmagasinet, Karin Haugen, til samtale.

Arrangementet foregår på engelsk.