Mediehelter – Radio fra randsonen

bookmark

Foredrag med bl.a. Amy Goodman (Democracy Now!), Radio Dialogue (ZW)

lørdag 8. desember 2012, kl. 11:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Studentradioen i Oslo, Radio Nova

Inngang: Gratis

I anledning Radio Novas 30-årsjubileum kommer de fra nært og fjernt for å fortelle om situasjonen for uavhengige medier i sine hjemland, dele historier og anekdoter. Alle løfter de fram mennesker og perspektiver som ikke kommer til ordet i mainstream-media.

Følg med utover i november for flere foredragsholdere.

http://mediehelter.no/
 


AMY GOODMAN
/ DEMOCRACY NOW! (USA) 

Den prisvinnende journalisten og programlederen Amy Goodman er en av de fremste stemmene innenfor uavhengig nyhetsdekning. Den 8. desember kommer hun til Oslo for første gang.

Hun har blitt banket opp av soldater, skrevet bestselgende bøker og blitt arrestert for opptøyer. Journalist og programleder Amy Goodman har blitt både utskjelt og hyllet for sitt arbeid med det uavhengige amerikanske radio- og tv-programmet Democracy Now! Programmet sendes på mer enn 1100 kanaler over hele verden, og har vunnet flere priser for sin dekning av historier, mennesker og perspektiver som sjelden får plass i mainstream media.

Grunnleggende for Democracy Nows! nyhetsdekning er å møte menneskene som lever i og med effektene av politikk. Under den amerikanske valgkampen har Goodman og Democracy Now! besøkt over 100 byer med sin Silenced Majority Tour. De har arrangert alternative presidentdebatter og satt fokus på demokratiske problemer ved valgordningen i USA.

http://www.democracynow.org/about
http://www.nytimes.com/2011/10/24/business/media/a-grass-roots-newscast-gives-a-voice-to-struggles.html?_r=0

 


RADIO DIALOGUE
(ZW)
«Radio is a powerful medium – more accessible than television (…) enabling people to express themselves in the way they do it best – through the spoken word»

Det er vanskelig å ikke bli oppglødd når man hører historien til Radio Dialogue fra Zimbabwe. I et land der ytringsfrihet er fraværende tar den lille lokalradioen fra landets nest største by, Bulawayo, i bruk uortodokse metoder for å nå ut til folk. Kassetter og CDer spres, mens festivaler, konserter, møter og debatter arrangeres nærmest på geriljavis. I mangel av en vanlig medieoffentlighet skaper Radio Dialogue sin egen lokale variant. Slik får byens innbyggere komme til orde og oppleve at deres mening virkelig betyr noe for lokalsamfunnet.

For ytringsfrihet innføres ikke, den erfares. Learning by doing.

http://www.radiodialogue.com/?page_id=88
http://www.youtube.com/watch?v=PfYVb_tv90k&feature=player_embedded
http://saih.no/Artikler/3135.html

 

ED BAXTER / RESONANCE 104,4 FM (UK)

"Londons beste radiostasjon" – The Guardian

"Verdens beste radiostasjon" – The Village Voice

Går vi glipp av noe vesentlig når formidlingen og kommenteringen av viktige begivenheter blir formelpreget? Ed Baxter, redaktør for verdens første radiokunststasjon Resonance 104,4fm, kommer til Litteraturhuset for å snakke om dette. Han vil se nærmere på Resonance sin dekning av to viktigere begivenheter i London: sommer-OL i 2012 og opptøyene i 2011. Med et grasrotperspektiv og lydkunstneriske virkemidler som verktøy løftet Resonance fram sider ved begivenhetene som ble borte i mediesirkuset.

Resonance tar imot og presenterer bidrag fra over to hundre musikere, kunstnere, tenkere, aktivister, kritikere og gravende journalister hver uke. Kanalen ble grunnlagt i 2002 av London Musicians’ Collective.
http://resonancefm.com/