Nobelprisvinner Olga Tokarczuk til Litteraturhuset i oktoberFoto: Jacek Kołodziejski

Mens vi venter på Olga Tokarczuk

bookmark

Om nobelprisvinneren i litteratur 2018

onsdag 23. oktober 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Oppdatert fredag 01. november 2019, kl. 10:24

10:24

Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Med Julia Wiedlocha, Ingrid Brekke og Marte Spurkland. Skuespiller Andrine Sæther

Olga Tokarczuk skulle egentlig besøkt Litteraturhuset denne kvelden, men måtte dessverre utsette besøket. Mens vi venter på at årets Nobelprisvinner skal gjeste Litteraturhuset, vier vi en egen kveld til dette særegne forfatterskapet. Hvem er den polske Nobelmottakeren? Hva kjennetegner bøkene hun skriver? Og hvordan skal vi forstå bøkene hennes og den posisjonen hun har i hjemlandet?

Som forfatter kjennetegnes polske Olga Tokarczuk av skarpe detaljer, usentimentalt blikk og en vilje til satire og sannhet. Men i sitt hjemland, i et stadig mer nasjonalistisk og fremmedfiendtlig politisk landskap, har Tokarczuk også status som politisk aktivist som tar til motmæle.

Tokarczuk utforsker yttergrensene, periferien, grensetraktene både i geografisk, psykologisk og litterært. Hennes forfatterskap sirkler rundt tema som identitet og kulturell oversettbarhet; hvordan det europeiske politiske og mytologiske landskapet har forflyttet seg det siste århundret. Som utdannet psykolog er Tokarczuk også opptatt av hvordan vi skaper tilhørighet som enkeltindivider, og hennes forfatterskap bærer en gjennomgående interesse for outsiderne i samfunnet.

Julia Wiedlocha har oversatt den siste av Tokarczuks titler på norsk: Før plogen din over de dødes knokler. Romanen ble shortlistet til den internasjonale Man Booker prisen nå i sommer. Ingrid Brekke er forfatter og journalist og aktuell med utgivelsen Polen. Aske og diamanter. De to møter journalist og forfatter Marte Spurkland, som også intervjuet Tokarczuk under Bjørnsonfestivalen i 2018, til samtale om dette årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Mens skuespiller Andrine Sæther leser utdrag fra Tokarczuks forfatterskap.