Moderne ukrainsk språk

Moderne ukrainsk språk

bookmark

arbeid - tapperhet - lidenskap

fredag 8. september 2023, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Den Ukrainske Forening i Norge

Inngang: Gratis - påmelding

Ukrainsk språk er et av de indoeuropeiske språkene med østslavisk opprinnelse. Forvandlet fra en historisk periode til en annen, eksisterte den i form av dialekter som ble snakket av bønder og byboere, så vel som det litterære språket som ble brukt av et mindre antall utdannede mennesker.

Akkurat som norsk kunne ukrainsk språk historisk sett ha gått i to forskjellige retninger: enten innlemme det russiske språket og bygge opp det litterære ukrainske språket basert på det; eller lage et nytt ukrainsk litterært språk basert på dialekter. Ukrainere avviste det første alternativet og bestemte seg for å forfølge det andre til tross for kreftene som hevdet at ukrainsk språk “aldri har eksistert”.

Foredraget holdes av Dr. Orysia Demska, ukrainsk lingvist, professor ved Kyiv-Mohyla Academy, den første formannen for den nasjonale kommisjonen for statlige språkstandarder. Hun vil berøre disse og mange andre interessante fakta om ukrainsk språk. Dr. Demska er forfatter av en rekke akademiske publikasjoner om leksikologi, leksikografi, korpuslingvistikk, sosiolingvistikk, språklig landskap og spatial policy. Hennes nye bok med tittelen “Ukrainsk språk. En reise fra Bad Ems til Strasbourg» utkommer i september.

Arrangementet vil også bli streamet HER

NB! Påmelding er nødvendig for fysisk oppmøte på Litteraturhuset.