Nådeløse menn

bookmark

Stig Larsson og Karl Ove Knausgård

onsdag 15. mai 2013, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

ARRANGEMENTET ER NÅ UTSOLGT I HOVEDSAL (WERGELAND). DET ER LAGT UT BILLETTER TIL DIREKTEOVERFØRING PÅ STORSKJERM I KJELLEREN OG I AMALIE SKRAM (50,-) SOM KAN KJØPES HER.

Hur ska jag börja? Det får börja som det blir. Jag ska inte tänka så mycket. Det behöver inte vara snyggt skrivit. Det här är någonting annat. Det här är allvar.

Stig Larsson var litterær superstjerne. Titler som Autistene og Nyår, og kritikerroste stykker på Dramaten, ga ham status som kultforfatter. Forfatternes forfatter. Men det litterære Sverige var likevel i tvil: Hvordan skulle man håndtere en forfatter som skrev så godt om ubehagelige ting og som brøt så voldsomt med god smak og moral?

Så ble det plutselig helt stille. I tolv år. Hva har så Stig Larsson brukt tida på? I romanen När det känns att det håller på ta slut går han tett på seg selv og sitt eget liv og forteller blant annet den skjønnlitterære historien om et langvarig amfetaminmisbruk.

Forfatteren Karl Ove Knausgård har også skrevet romaner om sitt eget liv, og i likhet med Larsson har han måttet svare kritiske stemmer som etterlyser etikk og ansvar. Hva ønsker man egentlig når man gir seg selv hovedrollen i en skjønnlitterær tekst? Er det et skriftemål eller et forsøk på å skrive seg fri? Går hensynet til det litterære på bekostning av alt annet? Stig Larsson og Karl Ove Knausgård har ved flere anledninger ytret respekt for hverandres nådeløst ærlige tekstprosjekter. Nå møtes de til samtale på Litteraturhuset.