Nordmennene i Sachsenhausen
Lansering ny bok av Sven Egil Omdal
Sachsenhausen er en viktig del av norsk historie. Sven Egil Omdal presenterer sin nye bok, den mest omfattende skildring hittil av det nordmennene iSachsenhausen opplevde. Forbløffende mange av dem ble sentrale aktører i det Norge som vokste fram etter krigen. I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og mange andre som skulle bidra til å skape et bedre Norge etter krigen.
Norges Idrettsforbunds første avdeling ble opprettet i Sachsenhausen. Mange nordmenn kan takke en skomaker fra Sudetenland for at de overlevde leirens lidelser. Hjelpsomme medfanger gjorde jødiske Leiba til trønderske Leif og reddet livet hans.
De første norske fangene klarte seg fordi det var en prominent kommunist blant dem, senere ble Odd Nansen likevel anklaget for å drevet tre norske, kommunistiske tillitsmenn i døden.
Regjeringen i London ville at fangene skulle bli værende i leiren, men takket være en resolutt diplomat i Stockholm og en aktiv gruppe nordmenn i Berlin, kunne de hvite bussene fra Sverige og Danmark redde tusenvis hjem før Hitlers rike brøt sammen i kaos.
Fortellingen om denne konsentrasjonsleiren, der 2500 nordmenn var fanger og rundt 200 av dem døde, er full av sterke historier om samhold og svik, død og ubendig livsvilje.
Sven Egil Omdal presenterer noen av historiene fra boken i dette lanseringsforedraget. Møteleder: Halvor Hegtun.
Foredraget holdes på norsk.