Norge og Kina: frihandel eller ytringsfrihetFoto: Nærings- og fiskeridepartementet / https://www.flickr.com/photos/nfdep/

Norge og Kina: frihandel eller ytringsfrihet

bookmark

tirsdag 29. september 2020, kl. 18:00 til kl. 19:30 – Utsolgt / Fullt

Sal: Wergeland

Arrangør: Norsk PEN

Inngang: Gratis med påmelding

Forhandlingene om en bilateral handelsavtale med Kina har pågått i over et tiår og sies nå å være i sluttfasen. Men hvorfor skal Norge knytte seg sterkere til et land som de siste årene har internert minoritetsgrupper, slått ned på ytringsfriheten i Hongkong, kneblet regimemotstandere og generelt beveget seg i en stadig mer autoritær retning?

De siste årene har kinesiske myndigheter også oppført seg på en måte som har forverret forholdet kraftig til andre land, ikke minst Kinas egne naboer. Partiledelsen i Beijing har også brutt en internasjonal avtale om å bevare Hongkong-borgernes særegne politiske rettigheter. I hvilken grad vil Norge kunne bevare et politisk handlingsrom og opprettholde vårt engasjement for menneskerettighetene hvis vi inngår en bilateral handelsavtale med Kina?

Møtet begynner med en innledning av historiker og forfatter Torbjørn Færøvik, som er medlem av Kina-utvalget i Norsk PEN og som har skrevet flere bøker om Kina.

I den påfølgende debatten deltar næringsminister Iselin Nybø (V), stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H, nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité), professor emeritus Arne Jon Isachsen (BI) og seniorrådgiver Nina Meldahl (Næringslivets Sikkerhetsråd).

Debatten ledes av Inger Bentzrud, journalist, tidligere Kina-korrespondent for Dagbladet og medlem av Kina-utvalget i Norsk PEN.

Arrangementet vil bli strømmet på Norsk PENs Facebook-side.

Arrangementet er åpent og gratis, men på grunn av smittesporing i etterkant er det påmelding. Meld deg på