Norge som atommakt?HALDEN Oktober 1959 Atomreaktoren i Halden, klar til innvielse. Foto: Knoblauch / NTB

Norge som atommakt?

bookmark

Atomvirksomheten i Norge før og nå

torsdag 26. januar 2023, kl. 18:30 til kl. 21:00

Sal: Skram

Arrangør: Nei til atomvåpen, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF), Bellona, Natur og ungdom og Naturvernforbundet

Inngang: Gratis - ingen påmelding

I dag kan det se ut som det er stigende interesse for atomkraft i Norge. Mange søker etter billige, enkle og ikke minst utslippsfrie energiproduksjoner og antar at dette kan være mulig med atomkraft. For å vite om dette er en fornuftig vei framover kan det være nyttig å kaste et blikk tilbake på den atomhistorien Norge faktisk har hatt i nær fortid.

Kort tid etter avslutningen av andre verdenskrig etablerte Norge et eget atomprosjekt. Et slikt prosjekt kom i gang med fire atomreaktorer og et separasjonsanlegg for plutonium. Det foregikk i samarbeid med Sverige, som hadde et liknende prosjekt. Den svenske regjeringen og riksdagen erkjente åpent at formålet var atomvåpenproduksjon. Det gjorde aldri norske myndighetsorgan.

Med sin bok Da Norge ville bli atommakt viser historiker Lars Borgersrud bakgrunnen og utviklingen av prosjektet. I 1964 hadde man nådd en kapasitet til å produsere flere bomber av plutonium i året, hvis de politiske myndighetene ga grønt lys. Det skjedde aldri. Ikke minst på grunn av voksende atommotstand og amerikanske kontrolltiltak. I stedet ble det lansert forslag om å bygge en hel serie med atomkraftverk langs kysten. Men også dette måtte skrinlegges av så vel politiske, tekniske og økonomiske årsaker.

Det følger mange utfordringer med en kjernefysisk energiproduksjon. Kjernefysikeren Ole Reistad fra Institutt for energiteknikk (IFE), med bakgrunn som reaktorsjef, advarer mot å undervurdere hvor tidkrevende, dyrt og risikabelt en slik etablering vil være for et land med en marginal kjernefysisk kompetanse. Og enda i en situasjon der vi ennå ikke har fått ryddet opp etter den gamle atomvirksomheten. Kjernefysikker Nils Bøhmer fra Norsk nukleær dekommisjonering (NND) vil orientere om de formidable problemene man står overfor og hvordan dette arbeidet utvikler seg.

 

Program

Lars Borgersrud: Da Norge ville bli atommakt og det norske atomvåpenprosjektet

Ole Reistad: Argumenter for og mot kjernekraft i framtidas Norge

Nils Bøhmer: Arbeidet med opprydding etter atomvirksomheten i Norge

Spørsmål og debatt