Norsk-amerikansk litteraturfestival

bookmark

8.-10. september

fredag 9. september 2016, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Inngang: Billett

18:00 – 19:00 On Learning Norwegian LYDIA DAVIS & DAG SOLSTAD & ANE FARSETHÅS & JAMES WOOD

150,-/100,- Kjøp billetter her

Amerikanske Lydia Davis er forfatter av kortprosatekster og noveller. Hun er en av USAs mest kritikerroste og prisbelønte forfattere og lærte seg norsk gjennom å lese Dag Solstad, Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896.

Da boken ble utgitt fikk den meget blandet omtale, alt fra slakt til ros, men i fjor fikk boken igjen fått ny relevans ettersom Davis publiserte et nesten 60 siders essay i tidsskriftet Freeman’s, om hvordan hun uten ordbok lærte seg norsk gjennom å lese boken.

Solstad hevder boken er en roman, men som samtidig er totalt renset for diktning, kun basert på historiske dokumenter i forfatterens egen familie. For Davis var det nettopp fraværet av fiksjon som ble selve navet i hennes møysommelige lesning av teksten. 

Har fiksjonen og romanen utspilt sin rolle som vår fremste litterære sjanger til å si noe meningsfullt om samtiden? Eller ser vi bare nye sider og muligheter som romanen som sjanger åpner opp for? 

Samtalen ledes av James Wood og Ane Farsethås

 

19:30 – 20:30 The Continent – Europe in English Fiction now JAMES WOOD & LINN ULLMANN & LORIN STEIN

Hvordan preger Europa engelskspråklig litteratur? Linn Ullmann, James Wood og Lorin Stein velger seg noen romaner og forsøker å svare på spørsmålet.

James Wood er kritiker i The New Yorker og regnes av mange som en av USAs ledende kritikere. Han var mannen som skrev den første anmeldelsen av Karl Ove Knausgårds Min kamp i USA, en anmeldelse som åpnet dørene for Knausgårds suksess. 

Lorin Stein er redaktør i The Paris review.

Linn Ullmann er forfatter og tidligere kritiker og kommentator i Dagbladet og Aftenposten. Hun debuterte i 1998 med romanen «Før du sovner» og har siden skrevet fem romaner som er utgitt i store deler av Europa og i USA. Hennes seneste roman «De urolige» (2015) er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.