Arven etter Jina Mahsa Amini

Arven etter Jina Mahsa Amini

bookmark

- hva skjer med Irans kvinner nå?

lørdag 29. oktober 2022, kl. 18:00 til kl. 18:50

Sal: Wergeland

Arrangør: Norsk Sakprosafestival

Inngang: Gratis - Ingen påmelding

Iranske kvinner brenner hijaben i protest mot moralpolitiet. Både iranere og støttespillere over hele verden har protestert og krever rettferdighet for 22 år gamle Jina Mahsa Amini som døde etter å ha blitt pågrepet av Iransk moralpoliti da hun angivelig bar hijaben på en “upassende” måte. Demonstranter har mistet livet i uroen som brøt ut i Iran i september i det som er de største demonstrasjonene på mange år. Hvordan har kvinnekampen i Iran sett ut de siste årene? Hvor går kvinnekampen videre for iranske kvinner nå, og hvordan kan verden rundt støtte dem?

Forfatter og journalist Mah-Rukh Ali forklarer de lange historiske og politiske perspektivene som har ført landet dit det er nå. Performancekunstner Mehda Zolfaqari forteller blant annet om iranske kvinners forbudte vuggeviser, kunstner og fotograf Gazelle Pezeshkmehr deler sine historier om å bli arrestert for å gå med for kort skjørt som fireåring, og poet, journalist og aktivist Asieh Amini er kjent for blant annet diktsamlingen Kom ikke til min drømmer med gevær.

Mah-Rukh Ali har blant annet skrevet Iran og det nye Midtøsten og Trusselen fra IS. Mehda Zolfaqari er aktuell med turne for den kulturelle skolesekken, Gazelle Pezeshkmehr er stadig aktuell med nye utstillinger, og Asieh Amini er styremedlem i Norsk PEN.

Samtalen ledes av forfatter og journalist Linn Stalsberg.