Norske bøker til filmen

bookmark

Saabye, falsk selvbiografi og kåte følelser i Sauda

onsdag 29. september 2010, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Filmhistorien flommer over av litteratur. Opp mot halvparten av alle filmer gjennom tidene har litterære forelegg. Det står ikke så annerledes til i Norge – tenk bare på suksesser fra de siste åra, som Elling-filmene, Mannen som elsket Yngve og Varg Veum-serien. Eller for den saks skyld Kristin Lavransdatter, Ti kniver i hjertet og Orions belte. Opsjonene på filmatisering av nyere norsk litteratur selges og kjøpes i den norske filmbransjen, men hva skjer når bok skal bli til film? Vi har invitert fire film- og litteraturfolk til å si noe om tre vidt forskjellige, kommende prosjekter.

Maskeblomstfamilien var Lars Saabye Christensens første roman etter den store Halvbroren. Den fikk strålende kritikker, men anses samtidig for å være hans kanskje dystreste og mest innestengte bok. Hvordan lage god film av en gåtefull families råtnende tilværelse på innsiden av en mørk Frognerleilighet? Saabye Christensen er en av Norges mest erfarne forfattere når det kommer til film. Han vil åpne arrangementet med en innledning om adaptasjonens kunst.

Nikolaj Frobenius har også nær tilknytning til filmmediet, med en master i screenwriting fra Storbritannia og en fortid som spillefilmkonsulent. Allerede i 1997 bidro han sterkt til Erik Skjoldbjærgs Insomnia, som senere fikk en remake i Hollywood med Al Pacino og Robin Williams i rollene. Sammen med regissør Jens Lien har han nå realisert sin egen, falske selvbiografi Teori og praksis.

Olaug Nilssen kom som et friskt, nynorsk pust på slutten av nittitallet. Frisk skal nok også ungdomskomedien Få meg på, for faen bli, med tenåringen Almas store seksuelle appetitt i fokus. Debutant Jannicke Systad Jacobsen har valgt seg ut ett kapittel fra romanen som nettopp er spilt inn i Sauda. Hun kommer med klipp og historier fra settet til denne bok blir film-kvelden på Litteraturhuset.

NB. Jannicke Systad Jacobsen har dessverre meldt avbud denne kvelden og samtalen om Få meg på, for faen utgår derfor fra programmet.

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren. Denne onsdagen kan du høre Agnes Ravatns spilleliste «Perfekt å danse limbo til».