Den sexpositive antikken

bookmark

søndag 17. november 2019, kl. 13:00 til kl. 13:45

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Nytfestivalen

Inngang: Festivalpass eller dagspass

Priser: Helgepass 950,-Helgepass student 550,-Dagspass fredag/søndag 390,-Dagspass lørdag 490,-

Romerne hadde et positivt syn på sex. Seksuell legning fantes ikke og man hadde heller ikke ord som beskrev ulike seksuelle preferanser. I stedet hadde man aktive og passive roller.

Dette foredraget har som hensikt å redegjøre for hvordan den romerske antikken forholdt seg til sex. I vårt moderne samfunn har sex blitt brukt som et sosialpolitisk virkemiddel hvor mennesker blir sortert etter seksuelle preferanser. I dag kaller vi dette for legning. En slik klassifisering har vist seg å by på store utfordringer. For det første har en slik systematisering bidratt til å skape kolliderende holdninger mellom ulike former for sex. For det andre tar samfunnet det som en selvfølge at seksuell legning er direkte knyttet opp mot personlig identitet og menneskeverd. For romerne var sex sett på som en gave fra gudene som skulle nytes. Seksuelle restriksjoner som var bygget på synd og skam eksisterte ikke.

Det antikke samfunnet hadde ikke ord som beskrev legning og biologisk kjønn var ikke avgjørende for god sex. I stedet hadde man aktive og passive roller som var assosiert med ulike samfunnsgrupper. Romere betraktet sex som en naturlig del av livet. Erotisk kunst og litteratur florerte. Her kunne man lære som hva som var god sex og hvordan optimal nytelse kunne oppnås. Seksuell kunst i privathjem ble definert som god smak og moteriktighet. Også lavere ned på den sosial rangstigen hadde folk stort seksuelt spillerom. Her stod alle fritt til å inngå seksuell relasjoner med hvem de måtte ønske uten at dette medførte noen form for moralske utfordringer.

Astri Karine Lundgrener er klassisk arkeolog og antikkhistoriker som har forsket mye på sex, kjønn og prostitusjon i antikkens Pompeii. Hun er også veldig interessert i antikkens lov og rett, kvinnesyn samt klassiske kjønnsroller. Hovedmålet med forskningen hennes har vært å komme inn under huden på antikkens mennesker og hvordan de forholdt seg til sex.