Nytfestivalen - Wergeland

Nytfestivalen – søndagsprogram

bookmark

Nasjonal festival for positiv seksualitet

søndag 11. november 2018, kl. 12:00 til kl. 18:00

Sal: Wergeland og Kverneland

Arrangør: Nytfestivalen

Inngang: Dagspass eller helgepass

Priser: Helgepass Early Bird 450,-Helgepass 650,-Dagspass 350,-

12.00 Wergeland: Hvordan snakke med barn om seksualitet?

Å snakke med barn om kropp og forplantning og seksualitet kan ofte få folk til å føle seg teite og flaue, mens andre går langt over barnets modenhet og grenser når du skal formidle til barn. Hvordan kan vi finne denne balansen, hvor mye trenger barn å vite egentlig? Hvorfor trenger de å vite om kropp og kjønnsorganer og at det er helt i orden at de koser med tissen, og hvordan de ble skapt. Hva kan grunnen være til av mange små barn ikke får leke nakne i vannkanten om sommeren eller i barnehagen. Og – hvorfor ønsker ikke barn å dusje sammen på mange skoler, hvorfor er det noen foreldre som ikke tør å vise seg nakne for barna sine? Hvorfor mener jeg at barna må lære om seksualitet før de lære om seksuelle overgrep?

Vi er seksuelle vesener fra før vi er født, og det er i barndommen at grunnsteinene for hvordan vi vil uttrykke og leve ut vår seksualitet legges. Vi vet at barn som kan noe om kroppen sin, navn på kjønnsorgan og hvordan de blir til, får et tryggere forhold til seg selv. De debuterer også senere seksuelt, bruker oftere kondom, og er ikke så opptatt av pornografi. I dette humørfylte foredraget får du konkrete eksempler og tips fra en av Norges ledende eksperter på barns seksualitet.

Margrete Wiede Aasland er en populær, kunnskapsrik og veldig engasjert foredragsholder, med både teoretisk og praktisk bakgrunn. Hun er utdannet barnehagelærer og sexolog og har skrevet bøker både om de gode og dårlige sidene med seksualiteten, pluss en barnebok om dette sammen med Eli Rygg. Jobber ved Sexologisenteret i Oslo.

12.00 Kverneland: Den sykliske seksualiteten

I dette foredraget vil vi se på hvordan hormoner påvirker seksuell lyst og nytelse, og hvordan vår hormonelle helse henger sammen med seksuell lyst. De sykliske skiftene av hormoner gjennom menssyklusen påvirker mer enn 150 kroppsfunksjoner – deriblant vår seksuelle lyst og seksuelle respons. Ved å bli kjent med kroppen vår og forstå hvordan vi fungerer i forskjellige deler av syklusen kan vi finne en større følelse av respekt til den egne kroppen, og bli bedre på å kommunisere våre skiftende behov til våre partnere.

Siri M. Kalla er Norges første sertifiserte instruktør i Fertility Awareness, og coach i holistisk hormonhelse.

13.00 Wergeland: Saras intime betroelser

«Saras snakkende vulva kommer henne til unnsetning etter at sexfantasien hennes blir ødelagt av frykten for å være for tung».

Emilie Blichfeldts eksamensfilm fra Den Norske Filmskolen viderefører Blichfeldts personlige og feministiske prosjekt, og utforskingen av subjektive og utradisjonelle fortellergrep. Filmen hadde verdenspremie på den prestisjefylte filmfestivalen i Locarno i august 2018, og har begeistret og overrasket publikum både nasjonalt og internasjonalt. Etter visningen blir det en Q&A med regissøren.

Emilie Blichfeldt fikk allerede oppmerksomhet i 2014 da kortfilmen hennes «How do you like my hair?» vant kritikerprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmen utforsker grensene mellom fiksjon og dokumentar. Gjennom en personlig tilnærming dykker Blichfeldt ned i sårbare tabulagte temaer, spesielt for unge kvinner i dag. Blichfeldt har senere også vist seg som en skarp samfunnsdebattant med kronikker om bl.a. bloggere, kvinnemagasiner og plastisk kirurgi i Aftenposten og Morgenbladet.

13.00 Kverneland: Kom i kontakt med ditt indre jeg

Kom i kontakt med ditt indre jeg ved hjelp av trommereise, joik og teknikker som hjelper deg til å organisere tryggheten i deg som menneske. Maré Helander og Astrid Ingebjørg Swart er søstre som på hver sin måte bruker sin samiske bakgrunn i sitt arbeid.

Astrid er samisk sjaman. -Kom i kontakt med ditt indre jeg-trommereisen kan ta deg med på oppdagelsesreise og skape en ny bevissthetsutvidelse. I den samiske tradisjonen var trommen et hjelpemiddel for å få svar på spørsmål, slik at indre bilder kan åpnes opp og skape nye former.

Det er viktig å komme vekk fra psykologiske sperrer og bindinger som begrenser evnen til nytelse. Trommereisen hjelper deg å komme i kontakt med deg selv og din urkraft. Når du kommer i kontakt med urkraften kan du bli kvitt følelsen av skyld og skam som tradisjonelt har vært knyttet til seksualitet. Når vi er i kontakt med urkraften og i tillegg etablerer nærvær til naturen blir det harmoni mellom det ytre og indre landskap. Trommereisen kan ta deg med på oppdagelsesreise og skape en ny bevissthetsutvidelse.

Maré: Når man er i balanse og har et trygt ståstedet i seg selv som menneske, så åpner man også lettere opp for nytelse og trygghet rundt sin egen seksualitet, og raushet med seg selv og i møte med partner. Mange voksne bærer på indre uro og stress, men det finnes gode teknikker som rydder bort tankestøy og som åpner opp for utforsking og seksuell utfoldelse. Vi har verktøyene i oss selv, det gjelder bare å ta de i bruk.

14.00 Wergeland: Nytelse livet gjennom – de fleste seksuelle problemer la seg løse

Hvilket tilbud finnes for hjelp med seksuelle problemer, hva slags hjelp har man krav på? En fastlege, en sexolog og et hjelpemiddelfirma svarer.

Det kan være så mange grunner til at sexlivet halter eller helt dør i perioder gjennom livet. Funksjonsnedsettelse, sykdom eller ulykke, alderdommen kan bringe med seg utfordringer, men også sterke opplevelser som trakassering eller samlivsbrudd – og av og til ser vi ingen opplagt årsak til problemene. Men det er hjelp å få, kanskje mer enn du tror! I denne samtalen får du vite hva fastlegen din kan hjelpe med, og hvilke andre tilbud du kan henvises til.

Med lege Kaveh Rashidi, sertifisert sexolog Stine Kühle-Hansen og markedssjef Christer Wiese Bergene fra Quintet AS.

14.00 Kverneland: Prinsessegutter, homofamilier og regnbueskogens hemmelighet

Dette er et foredrag for deg som er opptatt av mangfold. Som har lyst å utfordre det normative og som har lyst å bli mer bevisst på dine egne holdninger og verdier knyttet til barn, seksualitet og identitet. Dette er et foredrag for den romslige, som har lyst å spre romslighet videre. Om styrke og mot til å være annerledes, men like god.

Margrethe Salvesen Klippenberg er utdannet sexolog og er aktuell med boken Regnbueskogens hemmelighet. En barnebok om seksualitet, kjønn og identitet i et mangfoldsperspektiv. Margrethe er opptatt av å formidle livet i farger og engasjerer seg i å bryte tabu og utfordre grenser.

15.00 Wergeland: Menns seksualitet under lupen

Det er mange myter og påstander knyttet menns seksualitet. De er alltid klare, tenker på sex hvert 7. sekund, tenker med pikken osv. I denne samtalen ønsker vi å belyse at menns seksualitet og følelsesliv er mye mer variert og komplekst enn som så, med evne og muligheter for nytelse og glede langt utover hva mytene tilsier.

Et særs kompetent panel deler sin kunnskap og erfaring; Haakon Aars, lege og spesialist i psykiatri, klinisk sexologi og samfunnsmedisin, Live Mehlum, sosiolog og seniorrådgiver ved reform ressurssenter for menn og Even Tyr Bjerkli, sykepleier og sexolog.

15.00 Kverneland: Betty Dodson og hennes Bodysex workshops

På 1970-tallet begynte kunstneren Betty Dodson å arrangere egne workshoper i New York for kvinner hvor man snakket om kropp, seksualitet og masturbasjon. Dette var i en periode hvor fokuset på kvinners frigjøring stod sterkt i samfunnet, samtidig som kvinners seksuelle nytelse fortsatt var et tabu i mange miljøer. Betty Dodson laget en arena hvor kvinner kunne møtes og dele kunnskap og følelser knyttet til disse temaene. Betty Dodson tegnet også mange forskjellige vulvaer, og ønsket at kvinner skulle lære mer om den naturlige variasjon som finnes blant kvinner, og være stolte av dette. Hun har skrevet flere bøker om temaet blant annet; «Sex for one», «Orgasms for two» og en memoar som heter «My romantic love wars». Dette foredraget gir innsikt i hennes arbeid og hvorfor slike workshoper fortsatt er relevant for kvinner i dag.

Janne Hunsbeth er utdannet sykepleier og jordmor og arbeider i dag i svangerskapsomsorgen i Oslo, hun holder også workshops for kvinner.

16.00 Wergeland: Hvordan kan media bli mer sex-positiv?

Har vi sex-positiv presse? Er pressen sexpositiv eller bare seksualisert?

Alle vet at sex selger på framsiden, men hva slags sex er det pressen selger til sine lesere. Et sexpositivt samfunn er bra for alle; men kanskje ikke for pressen? Mister media et viktig salgsargument når sex-skandalene, fetisj-forferdelsen og tabuene blir borte? Er media med å fremme overgrep og forsterke ofrenes traumer med sin dekning av seksualiteten i samfunnet? NYT-festivalen tar debatten og redaktør for Medier24.no Erik Waatland leder diskusjonen.

16.00 Kverneland: Nyt parforholdet!

Parforhold er utfordrende og givende. Hvordan fortsetter vi å glede hverandre etter mange år sammen? Hvordan takler vi det som sårer og gjør vondt? Hvordan opprettholder vi sensitiviteten mellom oss når behovene endrer seg?

Victoria Dahr og Martin Nygaard har vært gift i 32 år, har 5 barn og tre barnebarn. Da de ble sammen ble de enige om å ikke ha hemmeligheter for hverandre. Med det utgangspunktet har de hele tiden jobbet med forholdet og seksualiteten. De holder kurs for par, og arrangerer vi kvelder for par, single, bare kvinner eller bare menn.

Dette blir 45 minutter med dialog, konkret kunnskap og kanskje øvelser hvis vi har tid og lyst.

17.00 WergelandNaturlig nakenhet

Hvorfor er nakenhet blitt mer tabu de siste 30 årene? Hva gjør det med oss og vår seksuelle nytelse?  Vi skal se nærmere på nakenhet ala 2018: Hva er positivt? Hvilke utfordringer har vi? Hvordan kan vi møte disse utfordringene?

Foredraget er en kombinasjon av foredrag- og samtale mellom Loni Bjerkholt-Pedersen og Selena Sefany.

17.00 KvernelandFetisjisme – seksualitetens godtepose

Et foredrag hvor fetisjismens fasetter kommer i fokus. Vi skal innom historiske baktepper, spennende filosofiske sammhenger og hvordan verdens kuleste fisk, dyphavsmarulken, kan gi verdifulle vinklinger om menneskers seksualitet.

Victor Erheim er filosof og sitter i SMil Norge sitt styre. Han ønsker å få mer fokus på fetisjismen i en akademisk sammenheng, og få denne positive kraften i menneskers liv mer frem i lyset.