Operasjon uten bedøvelse

bookmark

Josefine Klougart og Kjersti A. Skomsvold

onsdag 15. april 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Oppdatert torsdag 12. juli 2018, kl. 12:52

12:52

I denne episoden kan du høre Josefine Klougart og Kjersti Skomsvold snakke om Klougarts roman Om mørke. Samtalen fant sted 15. april 2015.

– Jeg har en en voldsom drift mot å bli i følelsene istedenfor å flykte. Heller enn å bedøve meg fortsetter jeg operasjonen uten bedøvelse. (Klougart i intervju med Klassekampen)

Josefine Klougart blir i sorgen og katastrofen, dissekerer og ser hva godt det kommer ut av det. Hun har ennå ikke fylt tretti. Likevel har Klougart blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger og gitt ut fire romaner.

Den danske kronprinsessen har kalt henne ikke bare en viktig forfatter i sin generasjon, men i sin tid, og Tomas Espedal har uttalt at debutboka hennes, Stigninger og fald (2010), på et tidspunkt nesten reddet livet hans. Et sjeldent litterært talent besøker med andre ord Litteraturhuset denne kvelden.

Om mørke heter hennes nye roman, som fikk Politikens anmelder til å skrive at «Klougarts skrift skaber billeder, som man har lyst til at tapetsere sit indre med eller sende som postkort til nære og fjerne kære.» Den er nå oversatt til norsk av Trude Marstein. En bastard av en roman som, i sin fragmenterte undersøkelse av undergang, sykdom og utslettelse, skinner i mørket. Hør Klougart i samtale med forfatterkollega Kjersti A. Skomsvold på Litteraturhuset denne kvelden.

FOTO: Sofie Amalie Klougart